Prijava

Vaša prijava

FOTO Žirovina: Hrastova mrežasta stjenica i dalje uništava hrastove šume

[]

U hladovini stoljetnog turopoljskog hrasta, kod lugarnice Čardak, nakratko smo se vratili u povijest i podsjetili na značaj šume Turopoljskog luga koja je nekoć bila generator razvoja i središnja točka našeg Turopolja. A kako bi ponovno povezala čovjeka s ovom šumom – Turopoljskim lugom, Plemenita opčina turopoljska organizirala je tradicionalnu manifestaciju Žirovinu.

– Žirovinom se nastoji očuvati svijest da su šume Turopoljskog luga nekoć bile ispunjenje turopoljskim svinjama koje su se ondje hranile žirom – priča nam župan Juraj pl. Odrčić te dodaje kako se rodnost hrasta i količina žira provjeravala nakon Bartolova kako bi se vidjelo hoće li biti hrane za svinje, a u želji da taj običaj ne ode u zaborav nastala je manifestacija Žirovina.

11.09.2021. – Turopoljski lug – Održana tradicionalna manifestacija Žirovina 2021. – foto:Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

S obzirom da u ovoj cijeloj priči glavnu ulogu ima žir odnosno hrast i šuma, upravo o stanju šuma u Turopolju izvijestio je Damir pl.Brebrić, šumarnik POT-a.

– Situacija je poprilično loša, a sve zbog nametnika hrastove stjenice koji u posljednjih osam godina uništava naše šume i plod žira. Kada dođe lipanj, sve izgleda obećavajuće, no u kolovozu nametnik u potpunosti uništi lišće koje dovodi do deformiranja i otpadanja plodova žira. I ove godine urod će biti jako slab i umjeren na pojedinim područjima – kaže Brebrić te dodaje kako je ovo štetnik koji, na žalost, nema svog prirodnog neprijatelja kojim bi se mogao uništiti.

11.09.2021. – Turopoljski lug – Održana tradicionalna manifestacija Žirovina 2021. – foto:Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

A kroz nekoliko dana, mještani Posavine konačno bi mogli i dočekati izgradnju dugoočekivanog Selečkog mosta koji je prije nekoliko godina srušen zbog svoje dotrajalosti, a prema riječima načelnika Općine Orle, Ervina Vujice, zamijenit će ga željezni.

– Trenutno završavamo izvedbeni projekt, izvođača imamo i sve je više-manje spremno za početak gradnje. Most je iznimno važan zbog mještana koji u Vukomeričkim goricama imaju svoja zemljišta i vinograde i koji su godinama morali do njih voziti okolnim putem. Most kada bude gotov, mještani više neće morati prolaziti 50 kilometara, već će se taj put smanjiti na 12 – priča nam Vujica.

11.09.2021. – Turopoljski lug – Održana tradicionalna manifestacija Žirovina 2021. – foto:Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Veliku podršku, Plemenita opčina turopoljska ima i od strane Zagrebačke županije kako ističe predsjednica Skupštine, Martina Glasnović.

– Plemenita opčina turopoljska je puno više od udruge. Redovito ih pratimo i stojimo iza njihovog rada te kroz naše programe podupiremo njihove projekte. Ovo je ujedno i prigoda da čujemo koji su noviteti, a s obzirom da smo u trenutku kreiranja proračuna za 2022.godinu, da vidimo gdje možemo otvoriti vrata i prostor ovoj uistinu posebnoj udruzi – istaknula je Glasnović te podsjetila kako je županija 2003.godine Turopoljski lug proglasila zaštićenim područjem, značajnim krajobrazom.

11.09.2021. – Turopoljski lug – Održana tradicionalna manifestacija Žirovina 2021. – foto:Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Plemenitaši su i ovom prilikom organizirali za svakoga po nešto. Posjetitelji su se tako imali prilike upoznati s drvenim graditeljstvom u Turopolju kroz izložbu maketa Kurilovčana, Stjepana Mihanoviča. Skauti TUR-a prezentirali su svoj rad, a Avanturopolje se pobrinulo za aktivan odmor u prirodi. Nikola Pejak je u svojoj pričaonici, zainteresiranima približio legende turopoljskih šuma. Bilo je tu i predstavljanje nove knjige “Povijest Plemenite općine turopoljske” autora Ivana Rožića. Na kraju, uz druženje i dobru zabavu, nije nedostajalo hrane i pića.