Prijava

Vaša prijava

FOTO Ogranak Seljačke sloge Buševec već 100 godina odgaja generacije u duhu kulture i tradicije

[]

Tradicija, kultura, zajedništvo, sloga, ljubav…samo su neke od riječi kojima možemo opisati Ogranak Seljačke sloge iz Buševca koji je danas proslavio stotu obljetnicu svog djelovanja. Iako je proslava bila nešto skromnija nego što je prvotno planirano, zbog cijele situacije s pandemijom koronavirusa, sve je prošlo baš onako kako treba, svečano i s puno emocija. Brojni uzvanici, prijatelji društva i sami Ogrankaši, na svečanoj sjednici, kroz jednosatni igrano-dokumentarni film imali su prilike vidjeti kako je sve počelo, što se i kako se radilo kroz godine pa sve do danas.

– Ogranak je osnovan 18. travnja 1920.godine na inicijativu naprednih ljudi, koji su potekli iz vatrogastva. Zapravo tada je osnovano prvo Hrvatsko seljačko, prosvjetno i dobrotvorno društvo Seljačka sloga Buševec što se s godinama pokazalo kako udruga ima jako dobar utjecaj na mještane. Nastavili smo tu tradiciju, generacije se odgajaju, sada već punih 101.godinu. S naglaskom na očuvanju naše baštine i tradicije, odgajamo u tom smislu djecu i mlade – priča nam predsjednik Nenad Rožić.

12.09.2021. – Buševec – Ogranak Seljačke sloge Buševec proslavio 100.obljetnicu djelovanja – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Danas Ogranak broji nekoliko sekcija, od čega je najbrojnija folklorna(plesna i tamburaška), dok je dramska najstarija i najdugovječnija. Tu je etno sekcija i media grupa.

– Trenutno brojimo 400 članova od čega je 200 aktivnih. Da nema svih tih ljudi, ne bi bilo niti Ogranka – naglašava s ponosom Rožić dodajući kako bi u svakom društvu trebalo postojati ”sveto trojstvo“ – oni koji su zainteresirani da nešto rade i da to vole, zatim dobri voditelji koji će te ljude voditi i usmjeravati, ali i dobro rukovodstvo koje će sve to voditi, skupljati financijska sredstva i sve organizirati, da bi na kraju sve to moglo dobro funkcionirati.

Buševčani su posebno ponosni i na svoje dvije tiskane knjige Rodoslovlja buševskih obitelji i knjigu o Buševcu, a tu je i nakon 13 godina, konačno dovršena Etno zadruga. U mjestu su i povodom stote obljetnice Ogranka postavljene dvije skulpture „Turopoljski mladečki“ po čemu su Buševčani prepoznatljivi u zemlji i svijetu. Proputovali su Ogrankaši velik dio Lijepe naše, ali i svijeta, gdje su predstavljali kulturu i tradiciju svojeg kraja. Kruna svega bila je ovogodišnja Svjetska folkolrijada u Rusiji.

12.09.2021. – Buševec – Ogranak Seljačke sloge Buševec proslavio 100.obljetnicu djelovanja – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

U Buševcu u svakoj obitelji možete pronaći osobu koja je član Ogranka. Kada se dijete rodi postane punopravnim članom ove velike obitelji. Sve je to ljubav prema društvu i kulturi koja se prenosi iz generacije u generaciju.

– Zadali smo si visoke kriterije te se uvijek trudimo i radimo da to uvijek bude što bolje i kvalitetnije, a poznati smo po tome i da uvijek napravimo nešto drugačije. No, uvijek sve s naglaskom na tradiciju i baštinu, zadržavamo se unutar tih okvira – dodaje Rožić.
Kao izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, povodom Ogrankovog rođendana, svečanosti je nazočio zamjenik župana Ervin Kolarec.

12.09.2021. – Buševec – Ogranak Seljačke sloge Buševec proslavio 100.obljetnicu djelovanja – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

– Ogrankaši su vrlo prepoznatljivi po svojim aktivnostima i djelovanju te im ovom prilikom čestitam i ponosan sam što promiču kako kulturu, tako kulturnu baštinu našeg Turopolja, Velike Gorice, Zagrebačke županije, ali i Hrvatske u cjelini. U godinama pred nama, Ogranak, zbog svojih aktivnosti i vrijednosti zaslužuju pomoć županije – naglasio je Kolarec, čestitavši Ogrankašima njihovu obljetnicu.

A da je Ogranak dobar primjer kulturnog rada na velikogoričkom području, smatra gradonačelnik Krešimir Ačkar koji je također nazočio proslavi ovog velikog jubileja.

– Oni su čuvari baštine, nositelji društvenog života i svega onoga što može predstavljati u jednoj mikro sredini pored jednoga grada. Sto godina takve tradicije i ulaganja u baštinu te čuvanja svega onoga što su im njihovi preci ostavili. Bili su preteča mnogih kulturnih događanja u našem kraju kao što su i sada. Dobri su pokazatelji kako kultura može koristiti europske fondove. Ogranak kada dobije 1 kunu, oni stvore 3 kune od njih, a to sve dokazuje i ova infrastruktura i sve ono s čime se imaju podičiti – istaknuo je Ačkar poručivši kako će uvijek od Grada imati punu podršku.

12.09.2021. – Buševec – Ogranak Seljačke sloge Buševec proslavio 100.obljetnicu djelovanja – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Simbolično, kao rođendanski poklon, gradonačelnik Ačkar uručio je predsjedniku Rožiću, ručno rađenu tamburu.

Na svečanoj sjednici dodijeljena su priznanja članovima za 10,20,30,40 i 50 godina aktivnog rada, a njih trinaestak je dobilo i status počasnog člana. Nakon sjednice, proslava se preselila u Etno zadrugu Buševec koja je i službeno otvorila svoja vrata, a u kojoj je postavljena  izložba “100 fotografija za 100.godina”. A kako su Buševčani uvijek dobri domaćini, svi gosti imali su prilike kušati domaće tradicionalne specijalitete. Program je nastavljen u večernjim satima uz kulturno umjetnički program prijateljskih društava te veselicom uz Zakon šutnje.