Prijava

Vaša prijava

Vatrogasci su u Buševcu stup društva od njih je sve krenulo, a tek im je 120 godina!

[]

Dobrovoljno vatrogasno društvo Buševec osnovano daleke 1900. godine, u subotu je u Domu kulture svečano obilježilo 120 godina postojanja. Na svečanoj sjednici nazočili su predstavnici Grada, te prijateljska društva, a bila je to prigoda za podjelu medalja i zahvalnica. Ovom prilikom podsjetili su nas kako je uopće došlo do njihova osnivanja.

-Povod za osnivanje DVD-a Buševec bio je požar koji je buknuo kod zadruge Kos. Od nastalog požara gotovo svi žitelji ostali su bez krova nad glavom. Od tog događaja požari su bili učestali i činili su žitelje sve zabrinutijima, te su 1875. godine kupili prvu štrcaljku, a nekoliko godina kasnije 1882.godine i drugu. Nijedna od njih nije postigla ono što su Buševčani očekivali, te su se povele rasprave oko nabave – treće! S obzirom da u to vrijeme  nije bilo organizirano vatrogasno društvo u Buševcu i to su odradili, te započeli s radom – kažu iz Društva.

Odmah nakon osnivanja, već sljedeće godine sagrađeno je vatrogasno spremište, nabavljena radna odijela, kacige i drugi potreban pribor, a važno je za istaknuti kako je društvo odmah nakon osnivanja imalo veliku podršku u selu. Osim vatrogasnih, društvo se bavilo  i gospodarskim i prosvjetnim problemima sela. Bogata je povijest ispisana kroz 120 godina njihova djelovanja, ali istaknut ćemo kako je povodom 90-te obljetnice društvo primilo najviše vatrogasno odlikovanje koje je postojalo u bivšoj Jugoslaviji.

11.09.2021. – DVD Buševec proslavio 120.rođendan – foto:Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

-Vatrogasci su u našem mjestu bili osnivači svih udruga. Mi smo osnovani 1900. godine, Ogranak Seljačke sloge 1920., a iz nas su proizašli i nogometni klub, društvo žena…Možemo reći da je DVD Buševec stup organizacija u našem selu-rekao je predsjednik Društva Kristijan Horvačić.

Unazad 20 godina društvo je sa svojim natjecateljskim ekipama sudjelovalo na mnogobrojnim natjecanjima diljem Hrvatske gdje je osvojeno preko 300 pehara i mnogobrojne medalje.

-Naša ŽA ekipa 2019 godine opet se plasirala na državno natjecanje koje će se 26. rujna održati u Varaždinu. Isto tako MM se drugu godinu zaredom također plasirala na državno natjecanje koje će se održati 2022. godine.

Društvo danas broji 120 članova od kojih 16 operativnih, 68 izvršnih, 22 člana vatrogasne mladeži, 8 članova vatrogasnog podmlatka, te 6 vatrogasnih veterana.

-Broj operativnih članova zadovoljava, što znači da se u svako doba dana može osigurati dovoljan broj vatrogasaca potrebnih za intervenciju.

11.09.2021. – DVD Buševec proslavio 120.rođendan – foto:Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Posebnost ovog društva je i predstava koja vjerno prikazuje kako je ono osnovano, a trenutno rade na monografiji po kojoj se nadaju snimiti i film.

Prošle godine započela izgradnja novog vatrogasnog doma koji napreduju na zadovoljstvo svih članova društva, ali i mještana.

Galerija fotografija:

 


Ena i Pavao pozvani na državno Natjecanje iz Fizike