Prijava

Vaša prijava

Učiteljice Osnovne škole Nikole Hribara na stručnom usavršavanju u Grčkoj, Malti i Islandu

[]

Ovog ljeta počelo je provođenje stručnog usavršavanja učiteljica OŠ Nikole Hribara u sklopu Erasmus+ projekta Teaching for the future. Projekt je vrijedan 13.607 eura i u potpunosti je financiran u sklopu Erasmus+ programa sredstvima iz Europske unije preko Agencije za mobilnost i programe EU-a.

Na prvu mobilnost u Grčku otputovala je učiteljica Ivana Boban koja je pohađala tečaj Advanced Innovative Learning Methods. Tečaj je održan od 5. do 9. srpnja 2021. godine. U njemu su sudjelovali učitelji iz Rumunjske, Portugala, Litve, Francuske, Cipra i Hrvatske. Učitelji su upoznali inovativne metode učenja čiji je cilj učiniti učenje zabavnim, prilagođenim svakom učeniku te njihovim aktiviranjem.

Sljedeću mobilnost imala je učiteljica Erika Likan Kelentrić koja je otputovala na Maltu. Tamo je sudjelovala na strukturiranom tečaju Boost Your ICT Skills – Technology for the Clasroom.

Aktivnost je održana od 11. do 16. srpnja 2021. godine, a na tečaju su sudjelovali još i učitelji iz Mađarske, Poljske i Češke. Sudionici tečaja bili su upoznati s korištenjem raznih inovativnih metoda poučavanja s pomoću raznih digitalnih alata koji će im omogućiti bolje integriranje ICT tehnologije u nastavne sadržaje. Aktivnosti su provedene interaktivno, suradnjom i grupnim radom.

Sudionici su se koristili praktičnim radionicama koje su uključivale logičko zaključivanje, kritičko mišljenje, analizu i rješavanje problema.

Zadnji dan tečaja svi su sudionici prezentirali svoj rad.

Zadnja mobilnost ovog ljeta bila je na dalekom Islandu. Učiteljica Valentina Japec otputovala je u Reykjavik gdje je sudjelovala na tečaju Project Based Learning u organizaciji PMS+ iz Španjolske. Tečaj je trajao od 22. do 28. kolovoza 2021. Sudjelovali su i učitelji iz Španjolske, Njemačke, Austrije i Poljske.

Sudionici su naučili što je Project Based Learning i po čemu se razlikuje od drugih modela učenja i poučavanja, kako osmisliti kvalitetan projekt i koje su prednosti takvog oblika učenja i poučavanja.

Učitelji su dobili smjernice i alate koji im mogu pomoći u provođenju projektne nastave. Ne treba zanemariti i važnost međusobnog upoznavanja, dijeljenja primjera dobre prakse iz različitih dijelova Europe, otvaranja mogućnosti za buduće međunarodne suradnje i školske projekte. Tijekom edukacije sudionici su kreirali vlastiti projekt na eTwinning platformi.

Usavršavanje očekuju još dvije učiteljice ove škole koje će svoje mobilnosti obaviti tijekom jeseni. Sudjelovanje na međunarodnim tečajevima unapređuje kvalitetu odgoja i obrazovanja jer će svaki učitelj integrirati stečena znanja u svakodnevnom radu s učenicima, a rezultati i materijali s tečajeva bit će dostupni i ostalim učiteljima koji se njima mogu koristiti u nastavi.