Prijava

Vaša prijava

Građanima prijeti visoka kazna ukoliko upišu nepotpune ili pogrešne podatke kod popisa stanovništva

[]

Do sinoć do 20 sati više od sto tisuća građana uspješno se samopopisalo preko sustava E-građani u prvoj fazi Popisa stanovništva, kućanstava i stanova, izvijestili su iz Državnog zavoda za statistiku. Prva faza trajat će do 26. rujna, dok dan kasnije do 17. listopada traje druga faza u kojoj na teren izlazi 8.000 popisivača koji će pomoću elektroničkih uređaja popisati one koji se nisu popisali online, te obaviti kontrolu i ispraviti greške nastale samopopisivanjem-prenosi rtl.hr.

Popisni upitnik se sastoji od tri dijela – osobe, kućanstva i stanovi – i sadrži 38 pitanja. Jedan član kućanstva može popisati sve članove svog kućanstva preko sustava e-Građani i takvo samopopisivanje primjenjuje se prvi put u Hrvatskoj. Nakon završenog samopopisivanja građani će dobiti kontrolnu šifru (kod) koju će slikati ili isprintati i dati popisivaču. Ne moraju popisivača nakon samopopisivanja u drugoj terenskoj fazi popisa primiti u kuću, dovoljno je da mu daju kontrolnu šifru.

13.09.2021., Zagreb – Zapocelo samostalno popisivanje stanovništva kroz elektronicki sustav e-Gradjani.
Photo: Davor Puklavec/PIXSELL

Popis se, piše Večernji list, temelji na izjavi građanina koji je odgovoran dati točne podatke. U protivnom kaznom od 2000,00 do 5000,00 kuna kaznit će se građani koji odbiju dati podatke o popisnim jedinicama te oni koji daju netočne i nepotpune podatke tijekom popisa.

No, kako će iz DZS-a kontrolirati jesu li građani dali točne i potpune podatke s obzirom na to da se popis temelji na izjavi građana i da popisivač nema pravo tražiti osobne dokumente, ni sumnjati u točnost podataka, a s druge strane, ako građani ne daju podatke o popisnim jedinicama ili ne daju točne i potpune podatke, prijeti im novčana kazna?

-Državni zavod više je puta prenosio da podaci koje osobe daju trebaju biti potpuni i točni. Popisivači će s tim upoznati članove kućanstva. Popisivač ne može provjeravati tijekom popisivanja točnost podataka jer se Popis temelji na izjavi. No, tijekom obrade podataka, Zavod će uparivati podatke s podacima iz administrativnih baza i kontrolirati točnost i pouzdanost podataka. Osobe koje žive izvan Hrvatske ne popisuju se. Osobe koje imaju kućanstvo u Hrvatskoj mogu popisati članovi njihova kućanstva u Hrvatskoj samostalno u elektroničkom sustavu e-Građani ili u drugoj fazi popisivanja davanjem podataka popisivaču. Stambene jedinice koje su prazne bit će popisane kao prazni stanovi-odgovorili su iz DZS-a.