Prijava

Vaša prijava

Albanskim kutićem počinju Dani europske baštine u Velikoj Gorici

[]

Pred nama su još jedni Dani europske baštine u Velikoj Gorici koji se ove godine održavaju pod temom “Baština za sve”. Organizirana događanja koja nas očekuju bavit će se baštinom u kontekstu raznolikosti društvenih skupina unutar lokalne zajednice i njihovom interakcijom, kao i ulogom kulture i umjetnosti u društvenim procesima.

Svečanost otvaranja manifestacije predviđen je za četvrtak 23.rujna 2021. u 12 sati kada će biti održan Albanski kutić u Gradskoj knjižnici.

Velikogoričani, pripadnici albanske nacionalne manjine predstavit će dio svoje bogate kulturne baštine kroz književno i folklorno stvaralaštvo. Prvo doseljavanje Albanaca u Veliku Goricu zabilježeno je 1946. godine. Danas u našem gradu živi stotinjak pripadnika albanske nacionalne manjine koji aktivno sudjeluju u kulturnom i društvenom životu Velike Gorice.

-U kontekstu teme manifestacije u knjižničnom prostoru postavit će se polica na kojoj će se promovirati književno stvaralaštvo za odrasle i djecu na albanskom jeziku, prijevodi na hrvatski jezik te hrvatska književnost prevedena na albanski jezik, kao i dosadašnji projekti suradnje Knjižnice i Vijeća albanske nacionalne manjine-kažu organizatori.

Također, prvoga dana bit će i instalacija inkluzivnog softverskog programa za osobe s poteškoćama u čitanju na web stranice gradskih ustanova u kulturi: Gradske knjižnice Velika Gorica, Pučkog otvorenog učilišta Velika Gorica i Muzeja Turopolja. Omoguru widget omogućava individualnu prilagodbu teksta posjetiteljima web stranica kroz alate koji olakšavaju, poboljšavaju i potiču čitanje kod osoba s disleksijom i teškoćama čitanja.

Prvoga dana manifestacije kroz izložbu  „Razlike nas povezuju“ u suradnji s udrugom Suncokret u izlozima Knjižnice Galženica, Trg Stjepana Radića 5, predstavit će se umjetnička djelatnost članova Udruge.

Detaljni program manifestacije koja će trajati do 09.listopada 2021. pogledajte OVDJE.