Prijava

Vaša prijava

FOTO Vatrogasci iz Kosnice proslavili 70 godina rada i djelovanja

[]

Dobrovoljno vatrogasno društvo Kosnica svečanom je sjednicom proslavilo 70 godina postojanja i rada. Sve je krenulo 19.ožujka 1951.godine kada se u podrumskim prostorijama Franje Pukala okupilo nekoliko entuzijasta i osnovalo mjesni DVD. Tada je za prvog predsjednika društva izabran Ivan Bedeković, za zapovjednika Stjepan Klarić, za tajnika Ivan Meštrović, te za blagajnika Stjepan Horvat.

– Bila su to oskudna poslijeratna vremena, kada se žurno moralo ići u nabavu vatrogasne štrcaljke, financijska pomoć bila je gotovo zanemariva, pa se išlo na organizirano prikupljanje graha, kukuruza, jaja i svega što se moglo prodati u Zagrebu, ali i organizacijom zabava kako bi prikupili novčana sredstva za kupnju štrcaljke – prisjećaju se iz DVD-a Kosnica.

Kako društvo ne bi bilo u podstanarstvu, pokazala se potreba za izgradnjom doma. Tako je 1953. godine kupljena drvena kuća koju su članovi DVD-a rastavili i nanovo složili na današnjoj lokaciji, a današnji vatrogasni dom izgrađen je 1964. godine. Početkom 60-ih godina zbog zastarjelosti stare pumpe te novih mogućnosti išlo se u nabavu motorne pumpe “TMZ” što je bio veliki skok u opremljenosti društva.

18.09.2021. – DVD Kosnica proslavio 70.rođendan – foto: Filip Margić

Nakon kratkog izlaganja o prvim aktivnostima društva, predsjednik DVD-a Kosnica Željko Horvat osvrnuo se i na noviju povijest društva te je istaknuo kako je 2004. godine osnovana ženska sekcija društva, a priključuju se i djeca koja sudjeluju na vatrogasnim natjecanjima goričke Vatrogasne zajednice. Osim toga, vatrogasci iz Kosnice i sami su organizatori natjecanja.

– Uz veliku pomoć Vatrogasne zajednice i rezultatima rada koje je društvo ostvarilo tijekom ovog perioda, a s obzirom na nužne potrebe nabavljeno je Pick Up vozilo te je u istog uz pomoć Zajednice instaliran visokorlačni modul sa 300. litara vode i pjenilom – ističu iz DVD-a.

Nakon kratkog izlaganja o povijesti društva, blagoslovljena je i nova zastava kojoj je kum bio zamjenik župana Zagrebačke Županije Ervin Kolarec. Na samom kraju ove velike obljetnice DVD-a Kosnica, predsjednik Horvat dodijelio je priznanja.