Prijava

Vaša prijava

FOTO Perunfest ponudio dva nezaboravna dana posjetiteljima u Donjoj Lomnici

[]

Festival zaboravljenih priča i narodnih predaja “Perunfest” uspješno je odolio i lošim vremenskim prognozama i epidemiološkim mjerama. Malo čarobne prašine i na kraju su to bila dva predivna sunčana poslijepodneva u Donjoj Lomnici. Da, kurija Modić Bedeković na oduševljenje svih koji su sudjelovali i došli posjetiti ovaj festival bila je pun pogodak!

Vile, coprnice, moguti, ali i fine marmelade i pekmezi, okrepljujući čajevi i sokovi, mirisne svijeće, izrada portreta i oslikavanje lica, magičan drveni nakit, fantastično izrađeni kalidari ispisani u povijesnim pismima, unikatni pokloni, drveni mačevi i štitovi, dječji lukovi, strijele i samostreli, dječje kacige i još puno toga ponudio je ovogodišnji Perunfest.

– Ovogodišnji Perunfest je bio pravi susret čarolije i kreativnosti i mislim da je uspio dočarati ono o čemu svi maštamo kada slušamo bajke i zaboravljene priče. Ovo je bila prilika da najmlađi ponešto nauče i o lokalnim mitskim bićima, ali i istraže granice hrabrosti – rekla nam je Helena Ernoić koja je na  Sajmenom trgu predstavila proizvode Fairy Goods.

Kako ističe, kurija Modić-Bedeković se savršeno uklopila u koncept, kao i voćnjak koji je bio pravo mjesto istraživanja za one najmlađe.

– Kao ovogodišnji izlagač sam jako zadovoljna organizacijom, jer su djelatnici muzeja od prvog trenutka bili jako susretljivi, a ambijent je dao jednu dodatnu posebnost. Smatram da se ovakav neobičan festival treba održavati svake godine, a da se proizvođači rukotvorina trebaju odvažiti na sudjelovanje-zaključila je Helena.

Unatoč činjenici da je ulaz u ovaj čaroban svijet bio uvjetovan COVID potvrdama jer eto nismo imali dovoljno čarobne prašine da i taj mali detalj ne bude smetnja ljubitelji festivala ipak nisu odustali od dolaska. I svi redom su oduševljeni te jedva čekaju sljedeću godinu.

Jedan od onih koji je redoviti posjetitelj Perunfesta je Bojan sa svojom obitelji. Jedan je od rijetkih koji nam je rekao da mu je dvorac Lukavec bio bolja lokacija za održavanje ove manifestacije, ali i to da je organizacija iz godine u godinu sve bolja.

– Ove godine mi je bilo super što je bilo više maskiranih likova nego prijašnjih godina. I unutrašnji i vanjski prostor kurije  bio je super uređen, bilo je puno raznih detalja koji su upotpunili doživljaj. U večernjim satima atmosfera je bila potpuna uz rasvjetu koja po danu nije dolazila do izražaja. Po mom misljenju program za djecu je bio raznovrstan i za svakog je bilo po nešto-govori nam Bojan te ističe kako je ponuda hrane i pića bila odlična, a cijene su bile prihvatljive, za svačiji džep.

“U kuglu zurim i sudbinu proricati jurim” bio je interaktivan program za djecu i odrasle koji su do profesorice škole magije Ane Katulić došli ili sa svojim osobnim predmetom ili najčešće bez, jer imala je ona velik broj kugli na svojem bogato ukrašenom štandu i magija je bila sveprisutna.

– Ne bih rekla da sam proricala sudbinu, ali sam svakako vidjela čarobne moći i vještine na kojima bi trebali raditi u ovom bezjačkom ili pak onom magičnom svijetu.

Ne treba ni reći da su posebno djeca ovime bila oduševljena, posebno oni koji vole Harry Pottera i znaju cijelu priču, a i organizatori kažu da je Ana ove godine donijela i možda neki novi znamen za budućnost.

– Nova lokacija po meni se pokazala kao sjajan prostor koji u svakom svom dijelu priča neku drugačiju priču. Sama kurija okružena je voćnjacima, te jabuke koje su padale, klinci su ih brali, skupljali lišće…Prekrasan ambijent i nadam se da će Perunfest tamo biti i sljedećih godina-zaključila je Ana.

Galerija fotografija:

Foto: Facebook Perunfest/Zdenko Bašić/Iva Lulić