Prijava

Vaša prijava

Gorička oporba traži sazivanje sjednice Gradskog vijeća kao i odgovore na brojna pitanja

[]

Oporbeni vijećnici Gradskog vijeća Grada Velike Gorice iz redova GLAS-a, HSP-a, HSS-a, MOST-a i SDP-a održali su danas konferenciju za medije, na kojoj su htjeli ukazati, kako kažu, na netransparetnost. Prije tjedan dana, zajednički su podnjeli zahtjev za sazivanjem Gradskog vijeća, no do dana današnjeg odgovor nisu dobili. Žele veću transparetnost i bolju komunikaciju s gradonačelnikom te odgovore na brojna važna pitanja koja se tiču javnog prijevoza, projekta Aglomeracije, odlagališta otpada..

– Niti ovaj put, kao i ranije, kada smo slali dopise nadležnim tijelima Grada nema odgovora. Taj oblik netransparetnosti, ignorancije javnog interesa i izabranih predstavnika ovog grada neće proći bez reakcije, stoga upozoravamo s ovog mjesta gradsku upravu i gradonačelnika da odustanu od svojeg lošeg načina komuniciranja s javnošću – rekao je na samom početku Ivan Bekavac, vijećnik MOST-a.

Ono što najviše brine vijećnike je to što uskoro ističe aneks ugovora o usluzi javnog prijevoza putnika s ZET-om, ali i to što do sada nisu upoznati sa studijom/analizom Prometnog fakulteta o mogućnostima javnog prijevoza na području grada.

– Studija koja je izrađena, predstavljena je Gradskoj upravi prije nekoliko mjeseci, a nije predstavljena javnosti do današnjeg dana, uoči isteka tog famoznog ljetnog aneksa s ZETOm. Također nije objavljeno, niti predstavljeno izvješće o provedbi planova Gospodarenja otpadom. Nije usklađena odluka o prikupljanju otpada s novim Zakonom o gospodarenju otpada. Doznali smo i kako je djelomično poništen javni natječaj za izgradnju Pročistača otpadnih voda zbog možebitnog namještanja. Zašto javnost o tome nije obavještena? – pita se Bekavac te ističe kako vijećnici traže odgovore na ova pitanja i sazivanje sjednice Gradskog vijeća.

– Sigurni smo da ćemo dobiti ono što želimo ako bude potrebno sjednicu će sazvati Ministarstvo uprave i pravosuđa, ali građani će dobiti odgovore na svoja pitanja – zaključuje Bekakvac.

– Mi ukazujemo na ozbiljne probleme u ovom gradu. I kažemo gradonačelniku: „Htio si upravljati ovim gradom, a ako ne znaš za sve probleme i kako ih riješiti, mi ćemo ti pomoći.“ – poručio je SDP-ov Ivo Jelušić te dodao kako je svima u zajedničkom interesu da ovom gradu i građanima bude bolje. Želimo pomoći konstruktivno u rješavanju problema, a naša inicijativa ide u tome smjeru da pomognemo i odradimo ono što građani od nas očekuju – naglasio je.

Vijećnik GLAS-a Goran Beus Richemberg rekao je kako ovom inicijativom oporbenih vijećnika žele da pitanje javnog prijevoza bude na dnevnom redu sve dok se ne rješi odgovarajuće i u interesu onih koji se voze gradskim prijevozom, a onda i oba grada.

– Grad Velika Gorica i Grad Zagreb trebaju međusobno surađivati i odgovarati na čitav niz otvorenih pitanja koja se stalno razvijaju i dobivaju novu dimenziju. Želimo da ti razgovori i rješenja između oba grada budu javna – kazao je Beus Richemberg.
HSS-ov Igor Horvačić, osvrnuo se na problem odlaganja otpada i reciklažnog dvorišta.

– Već dugi niz godina imamo „copy paste“ vezano uz ulaganje u Mraclinsku dubravu kao i kroz koju godinu gdje će biti nova lokacija odlagališta. To mora biti transparentno, naročito kada govorimo o okolišu i lokalnom stanovništvu i nekoliko sela koja su direktno pod utjecajem samog odlagališta – istiće Horvačić.

A na problem javnog prijevoza nadovezao se i HSP-ov Lucijan Maslać.

– Grad je radio studije o vlastitom javnom prijevozu, a čuli smo kako se spominje potencijalni novi ugovor s autoprijevoznikom Arivom koji bi vrijedio od veljače iduće godine, pa zanima nas, ali i građane, što je s time. Želimo pomoći gradu i podržati one stvari koje su dobre te želimo biti kritički nastrojeni u smislu da kažemo ono što mislimo da može biti bolje.

Maslać se osvrnuo i na problem Aglomeracije.

– Mještani Kuča su se digli na noge, prođite gradom i vidjet ćete kako je malo koja ulica kojom je prošla Aglomeracija, asfaltirana. Ljudima se trgaju amortizeri na autu, nervozni su zbog toga. Želimo samo da je sve transparentnije i da nam se kaže što i kada je u planu – zaključio je Maslać.