Prijava

Vaša prijava

Priručni rječnik turopoljskog dijalekta “SLOVÔR” od sada u goričkim osnovnim školama

[]

Ogranak Matice hrvatske u Velikoj Gorici donirao je svim velikogoričkim osnovnim školama primjerke priručnog rječnika turopoljskog dijalekta “SLOVÔR”, koji je nastao kao doprinos za izradu sveobuhvatnog i cjelovitog Rječnika turopoljskog dijalekta, a koji obuhvaća riječi svakodnevnog govora autohtonih i domicilnih stanovnika Turopolja.

– Ovaj priručni rječnik nudi i vrijedan doprinos utvrđivanju rješenja za pisanje izgovora turopoljskog dijalekta, što se pokazalo do danas velikim problemom svakome tko piše na tom dijalektu. Stoljetna presija nad turopoljskim jezikom i govorom je prekinuta 2017.god. kad je turopoljski dijalekt proglašen zaštićenim nematerijalnim kulturnim dobrom Republike Hrvatske – ističu iz goričke Matice.

Namjera Ogranka kao izdavača ovog priručnog rječnika je da u svrhu očuvanja materinjeg govora Turopolja, a putem osnovnoškolskog obrazovnog sustava koji je kamen temeljac obrazovanja – dopre do svakog djeteta velikogoričkih osnovnih škola, barem u dijelu zavičajnog obrazovanja.

– Izrada velikog Rječnika turopoljskog dijalekta je u tijeku, ali riječ je o zahtjevnom višegodišnjem procesu koji traje i još će potrajati – kažu iz Ogranka.