Prijava

Vaša prijava

Svjetski dan ljekarnika ove godine stavlja naglasak na povjerenje

[]

Svjetski dan ljekarnika obilježava se svake godine 25. rujna. Međunarodna farmaceutska federacija (International Pharmaceutical Federation, FIP), globalno tijelo koje prestavlja farmaciju, farmaceutske znanosti te farmaceutsko obrazovanje, utemeljitelj je Svjetskog dana ljekarnika, a 2009. godine odlučeno je da to bude 25. rujna, isti dan kada je 1912. godine FIP-a osnovana.

Povijest ljekarništva seže daleko u prošlost. Izraz farmacija/ljekarna potječe od grčke riječi Pharmakon, što znači miješati. Neki od najstarijih farmaceutskih zapisa pronađeni su u Egiptu i datiraju iz 2900. godine prije Krista. “Papyrus Ebers”, zbirka od 800 recepata u kojima se spominje 700 lijekova, datira iz oko 1500. godine prije Krista, a “Ocem farmacije” smatra se Aelius Galenius zvani Galen iz Pergama, grčki liječnik, kirurg i filozof u Rimskom carstvu. Iako se više bavio liječenjem, njegov doprinos farmaciji je od iznimne važnosti te se i danas još uvijek koristimo izrazom „galenski pripravci“ za pripravke koji se izrađuju u ljekarni u laboratoriju. On je postavio i temelje farmakognozije – farmaceutske discipline koja se bavi opisom biljaka i njihovim ljekovitim djelovanjem.

Usporedo s razvojem ljekarništva u Europi, razvijalo se ljekarništvo i u Hrvatskoj. Prva javna ljekarna u Hrvatskoj, čije je postojanje potvrđeno 1271., bila je ona u Trogiru. Najstarija samostanska ljekarna na tlu Hrvatske, sačuvana do danas, ljekarna je Male braće u franjevačkom samostanu u Dubrovniku za koju je značajno da djeluje u kontinuitetu od svog osnutka 1317.g.

Cilj obilježavanja Svjetskog dana ljekarnika svakako je osvijestiti ulogu ljekarnika, podržati njihove aktivnosti kojima se poboljšava zdravlje u svakom kutku svijeta. Svojim znanjem, iskustvom i stručnim savjetima ljekarnici se trude da svi oni kojima je lijek potreban, bude dostupan uz pravilan, znanstveno dokazan savjet.

Svake godine ljekarnici svoj dan slave pod određenim sloganom. U ovim izazovnim vremenima kada pandemija COVID-19 donosi brojna nepovjerenja javnosti, počevši od nepovjerenja u društvene vođe do nepovjerenja u izvore informacija, ljekarnici, najdostupniji zdravstveni radnici prisutni u ustanovama čije radno vrijeme je nerijetko od 0 do 24h, u centar slogana za proslavu ovogodišnjeg Svjetskog dana ljekarnika naglasak stavljaju na povjerenje (“Pharmacy: Always trusted for your health“) budući da je to temelj odnosa pacijent-ljekarnik, koji se gradi godinama.