Prijava

Vaša prijava

VIDEO Intervju tjedna: Svjetski dan srca uz slogan “Koristimo srce”

[]

Bolesti srca i krvnih žila vodeći su uzrok smrtnosti u svijetu – u Europi godišnje od ovih bolesti umre oko četiri milijuna ljudi, što predstavlja 45 posto svih smrti, dok je u Hrvatskoj taj udio 42.5 posto – od kardiovaskularnih bolesti u nas umire više od 22.000 osoba godišnje.

Jedan od ključnih rizičnih čimbenika za razvoj aterosklerotskih kardiovaskularnih bolesti povišene su koncentracije lipoproteina male gustoće tzv. LDL ili „lošeg“ kolesterola. Taj je kolesterol nerijetko povišen u općoj populaciji odraslih, zbog čega veliki broj ljudi obolijeva i umire od komplikacija ateroskleroze, kao što je srčani ili moždani udar.

S obzirom na nisku razinu svijesti, bolest u Hrvatskoj ostaje nedijagnosticirana kod čak 9 od 10 osoba! Takve pacijente trebalo bi prepoznati i što ranije početi liječiti, zbog čega je važno voditi računa o kardiovaskularnom zdravlju unutar obitelji i bližih srodnika te se savjetovati s liječnicima.

S magistrom farmacije Lucijom Majetić iz Ljekarni Zagrebačke županije, pričali smo o Svjetskom danu srca, kao i o ulozi ljekarnika u savjetovanju oboljelih i prevenciji kardiovaskularnih oboljenja. Isto tako kako pravilno mjeriti krvni tlak i šećer te koja mjerenja pacijent može provesti u ljekarnama…Više poslušajte u emisiji Intervju tjedna.