Prijava

Vaša prijava

Dani europske baštine u Velikoj Gorici donose humorističnu krimi priču “Iščêmu turopŏlsko blôgo”

[]

Dani europske baštine u Velikoj Gorici bliže se kraju za ovu godinu, a u nadolazećem periodu posjetitelje očekuju predavanje, radionica, ali i promocija filma koji će zasigurno biti jedan vrijedan dio u nastojanju da se očuva turopoljski dijalekt.

Kratkometražni igrani film naslova U potrazi za turopoljskim blagom ili, na turopoljskom dijalektu, Iščêmu turopŏlsko blôgo humoristična je krimi priča. Jezični nesporazumi između govornika standardnog hrvatskog jezika i govornika turopoljskog dijalekta okosnica su zapleta filma. Kao i u svakom dobrom filmu i u ovom ima udvaranja ili ofiranja, a radnja filma događa se na zanimljivim i mističnim lokacijama u Turopolju.

-U filmu sudjeluje tridesetak volontera i nekoliko profesionalaca. Scenarij je napisala i film režirala Romana Rožić. Film je sniman s ciljem promocije, zaštite i učenja turopoljskog dijalekta koji je zaštićeno kulturno dobro od 2017. godine – pojasnila je Vesna Župetić iz gradskog Upravnog odjela za društvene djelatnosti.

Promocija je  u četvrtak 07.listopada 2021. godine s početkom u 12 sati u Centru za posjetitelje Turističke zajednice Grada Velike Gorice.