Prijava

Vaša prijava

Uz bogatu gastro ponudu, folkloraše i uvijek ljubazne domaćine doznajte zašto se i kako u Mraclinu rakija pali, a ne peče!

[]

Stigla nam je jesen, domaćice su već pripremile zimnicu, vinogradari i vinari obrali vinograde, neki već degustiraju mošt, a u Mraclinu će ovoga vikenda na red doći – rakija! Tradicionalni je to događaj u sklopu Dučecovih spelancija, te nama prigoda za razgovor s Ratkom Cvetnićem koji nam je otkrio detalje kako će ovaj običaj ove godine izgledati.

-Paljenje rakije nam je posebna priredba. Mi se u Spelancijama dosta držimo tzv. pučkog kalendara, a ovo je jedna od dosta važnih točaka u životu zajednice. Od šljiva, krušaka i ostaloga peče se ili pali rakija. Po boji plamena onih prvih kapi koje se bacaju u vatru vidi se je li riječ o pravoj rakiji i kakve je kvalitete.

Mraclinci su poznati po veselju, druženjima i gostoljubivosti, pa će im tako doći gosti iz Davora KUD “Antun Matija Relković”, te iz Krašića KUD “Josip Torbar, a bit će tu i premijerni nastup najmlađe skupine Dučecovih folkloraša.

-Moramo paziti da se ne pije na prazan želudac, pa će to kao i uvijek biti bogata gastro ponuda. Gulaš, Dučecova plata, odojak, kolači…Smatramo da je i to dobar motiv da nam ljudi od 14 sati dođu pod natkrivenu terasu NK Mraclin.

Majstori od kotla bit će Zlatko Galeković Kiki i Marko Kos koji će pripremiti rakiju od kruške i šljiva.

– Kiki je zadužen za šljive, on će prisutnima objasniti sam proces paljenja, njegovo malo predavanje stalna je točka u ovoj priči. Marko će se posvetiti kruškama, točnije rakiji viljamovki.

Rakija će na kraju priče biti i u ponudi po popularnim cijenama.

Pokušali smo doznati o kojoj količini rakije se radi, a Cvetnić nam je uz osmijeh kratko rekao -Dovoljno!

 

foto: Facebook KUD Dučec