Prijava

Vaša prijava

FOTO Gorički zadrugari predstavili se na Danu učeničkih zadruga u Svetoj Nedelji

[]

Sveta Nedelja bila je domaćin 8.Danu učeničkih zadruga Zagrebačke županije. Svoje proizvode na prodajnoj izložbi izložilo je 20 učeničkih zadruga. Kao i obično, učenici su i ovoga puta iskazali svoju kreativu pa je bilo svakakvih ukrasnih i uporabnih predmeta. Bilo je tu soka od jabuke ili pekmez od jagode, sirup od koprive ili mente. Sapuni, narukvice, ogrlice… Keramički ukrasi, mirisni jastučići, macerati, ulje za tijelo… i još štošta toga.

– Drago mi je da smo mi ove godine domaćini i da ovaj projekt cirkuliranja zadruga po županijskim gradovima će se nastaviti, ja se nadam da idući put kad mi dođemo na red možda ćemo i u jednoj od naših osnovnih škola imati jednu takvu zadrugu. Vidim puno kreativnih proizvoda -istaknuo je zamjenik gradonačelnika Svete Nedelje, Gabrijel Dejak koji je malim zadrugarima čestitao na trudu i radu te im zaželio uspješan rad u budućnosti.

-Ovaj dan je poseban stoga što njime završavamo prvi krug putovanja po Zagrebačkoj županiji s jednom specifičnom manifestacijom, a poseban je i po tome što smo ga prošle godine zbog covid mjera morali preskočiti. Sretna sam što danas ovdje u Svetoj Nedjelji možemo okupiti naše zadrugare ponovno. Sretni smo i ponosni da naš Dan učenički zadruga ide dalje – istaknula je Darinka Balen, tajnica Podružnice učeničkih zadruga Zagrebačke županije.

12.10.2021. – Sveta Nedelja – Dan učeničkih zadruga Zagrebačke županije – foto: Sanjin Vrbanus/Cityportal.hr

Među učeničkim zadrugama, pronašli smo i male zadrugare iz Velike Gorice točnije iz Centra za odgoj i obrazovanje. Udruga VG izazov ima tradiciju dugu već 15 godina i česti su sudionici ovakvih manifestacija, smotri i susreta zadrugara.

-Mala smo škola, a imamo otprilike 30-ak aktivnih članova. Imamo radionice za mlade do 21 godinu starosti, ali i one malo starije. Svi se vesele ovakvim susretima i to ih dodatno motivira. Budući da je naša glavna zgrada stradala u potresu pa smo preseljeni na drugu lokaciju i na žalost više nemamo vrt u kojem smo do sada sadili ljekovito bilje, malo nam to fali.  – ispričala nam je Kristina Majdak.

– Sve volimo raditi u zadruzi to nas veseli, a zadnje smo radili gljive kolje smo ukrašavali – ispričale su nam Lucija i Dorotea.

– Kao zadruga se javljamo na neke natječaje pa sada zadnje što smo napravili smo popravili peć za keramiku i osnovali novu keramičarsku grupu. Novac potrošimo ili na neki izlet, potrošni materijal, džeparac, a u planu nam je izrada sjenice za zelenu učionicu pa smo u prikupljanju sredstava – dodala je Majdak.

12.10.2021. – Sveta Nedelja – Dan učeničkih zadruga Zagrebačke županije – foto: Sanjin Vrbanus/Cityportal.hr

Na otvorenju je bio zamjenik župana Ervin Kolarec koji je pohvalio male kreativne učenike te istaknuo kako je Zagrebačka županija jedina županija u RH koja ima Dan učeničkih zadruga, ali isto tako koja ima međunarodnu i međužupanijsku suradnju.

– Naši mali sugrađani i dalje će imati našu podršku i vjerujem da će ovakve aktivnosti dati još dodatan doprinos našoj županiji i možemo se pohvaliti da itekako brinemo o mladima i djeci te da smo prepoznati kao županija mladih naraštaja – zaključio je zamjenik Kolarec