Prijava

Vaša prijava

Gorički MOST otvorio niz tema na koje očekuju reakciju nadležnih u gradu

[]

Velikogorički MOST danas je održao konferenciju za medije kojoj je glavna tema bila Aglomeracija Velika Gorica, točnije ponovno odgađanje otvaranje natječaja za izgradnju pročistača, bez kojeg je kako ističu, svaka lopata aglomeracije zadnjih dvije godine beskorisna. Propust gradske uprave, neznanje ili nešto treće “kumuje” ovom skandalu u nastavcima, pitaju u MOST-u. Ali bilo je tu još tema, od najavljene revizije poslovanja gradskih vrtića, do imenovanja ulica, ali i stanja gradske tržnice.

-U medijima smo vidjeli kako je VG Vodoopskrba ponovno odgodila otvaranje natječaja za izgradnju pročistača. To pokazuje da se približavamo roku (siječanj 2023. godine) i vremena je sve manje. Aglomeracija kao takva ide jako loše, vidimo kako nam izgledaju ceste po gradu. Zatražio sam na prošlom Gradskom vijeću od gradonačelnika i VG Vodoopskrbe da mi kažu imaju li back up plan u slučaju da se sve ne realizira prema planu, odnosno što nas čeka nakon siječnja 2023. i imaju li spremno rješenje da se sve podmiri u krajnjem roku jer sve građane Velike Gorice čekaju veliki problemi ako ne ispunimo taj zadani cilj. Odgovorili su mi kako teče Aglomeracija, ali to nije odgovor-kazao je Damir Slojšek koordinator MOST-a.

-Na pragu smo jeseni, sve je više vode na našim ulicama, a mi iz medija doznajemo kako je ponovno odgođeno otvaranje natječajnih ponuda za izgradnju pročistača. Ovo je treći put kako doznajemo da je nešto odgođeno. Prvi put natječaj je bio poništen zbog  sumnji u namještanje istog, drugi put je natječaj djelomično poništen zbog mogućnosti namještanja, a ovaj put je odgođeno otvaranje natječajnih ponuda. Od odgovornih ne doznajemo ništa, međutim nas to ne zanima, želim znati  kao i svi građani koliko će to nas stajati i kada će biti dovršen pročistač odvodnje grada Velike Gorice. Hoće li ikad uopće biti dovršen?- pita Ivan Bekavac, vijećnik MOSTA-a.

Također ističe kako traže od gradonačelnika da odgovori je li napravljen plan aktivnosti i kad se točno planira dovršetak izgradnje, te dodaje kako građani vrlo često nisu obaviješteni ni upoznati gdje će se započeti radovi i često su neobilježene lokacije izgradnje Aglomeracije koje trenutno stoje.

-Sredstva koja Grad treba osigurati u okviru  Aglomeracije iznose više od dva godišnja proračuna našeg grada, a građani trebaju znati da smo već zaduženi za sto milijuna kuna što je otprilike jedan godišnji proračun. Trebat će sve to vratiti, no pitanje je odakle. Do kad će naša djeca otplaćivati te kredite? -pita Bekavac.

Zoran Lovrić, gradski vijećnik i predsjednik Gradske četvrti Hrvatski velikani, istaknuo je kako je prije nekoliko dan iz Grada dobio dopis u kojem se mole predstavnici četvrti da dođu na razgovor kako bi se mogao nastaviti projekt Aglomeracije.

-Dio koji su htjeli napraviti vezan je uz križanje Rakarske, Pleške, Zvonimirove i Ulice Franje Lučića. Na sav trud i obrazloženja koja smo mi saslušali na kraju smo mi kao vijećnici i ja kao predsjednik odlučili da im nećemo dozvoliti nastavak izvođenja radova zato što već u prijašnjim akcijama koje su radili na Aglomeraciji još uvijek nisu završeni dijelovi koji su započeti. Upozorio sam na katastrofalno stanje asfaltiranja i rupa u Zvonimirovoj iz koje nam invalidi šalju poruke jer pješački prijelazi nisu adekvatno sanirani. Svačićeva ulica u koju bi se cijeli promet preusmjerio ako bi otvorili to gradilište  bila bi pretrpana, te bi ugrožavala sigurnost svih sudionika u prometu. Dok se ne sanira započeto, nećemo im dopustiti dovršetak radova-istaknuo je Lovrić.

Osim Aglomeracije Bekavac se osvrnuo i na naputak gradonačelnika Krešimira Ačkara službi za reviziju poslovanja da krene s unutarnjom kontrolom poslovanja gradskih vrtića.

-Zanima nas hoće li on to uštedjeti na našoj djeci, na wc papiru, obrocima…Na čemu još se može u gradskim vrtićima uštedjeti. Hoćemo li možda ukloniti i onog drugog odgojitelja? Ionako ne postižemo pedagoški standard, te dio djece nije pronašao mjesto u vrtićima. Zalaže li se za to naš gradonačelnik? Pitam kad će poslati unutarnju kontrolu i reviziju poslovanja u VG Čistoću, VG Komunalac, VG Vodoopskrbu, GSG?To su legla nepotizma i uhljebništva na kojima je davno trebalo provesti reviziju poslovanja.

Povodom tridesete godine pogibije hrvatskog branitelja Blage Zadre, Bekavac je iskoristio priliku kako bi istaknuo da su u goričkom MOST-u sa zgražanjem dočekali odluku Odbora za imenovanja ulica Grada Velika Gorice gdje su vijećnici HDZ-a i Domovinskog pokreta protivno prijedlogu članova Vijeća Gradske četvrti Miljenko Granić odlučili neimenovati novu velikogoričku ulicu imenom velikogoričkog junaka Tihomira Tomašića-Tihice.

-Ova odluka je dodatno bacila ljagu na i tako već predugo zaboravljeno sjećanje i sad kad je konačno bila prilika da se jedna ulica u našemu gradu imenuje imenom našeg turopoljskog, velikogoričkog i vukovarskog junaka koji je svoj život ugradio u slobodu ove zemlje naš gradski odbor donosi ovakvu sramotnu odluku.

 

Vijećnica MOST-a u Gradskom vijeću Karmen Rak osvrnula se na sinoćnji televizijski prilog na Novoj TV gdje je cijela Hrvatska vidjela kako izgleda gorički tržni centar.

-Tražimo od Grada da nešto poduzme po pitanju tržnog centra, bez obzira što je to privatno vlasništvo. Također, osvrnut ću se na autobusni kolodvor koji nema ni sanitarni čvor. Tražim da se ispita koje su mogućnosti i opcije i za grad i za kolodvor. Sve je to u centru grada i nije adekvatno da tako izgleda-zaključila je Rak.


Dan kruha u 4. b