Prijava

Vaša prijava

Na OPG-u Romine Zadravec u Kusanovcu otvorena je kušaonica sira „Ivekov kutićek“

[]

U Kusanovcu, u općini Brckovljani, na OPG-u Romine Zadravec otvorena je kušaonica sira „Ivekov kutićek“. Prije desetak godina na istom je OPG-u otvorena i obiteljska sirana, u kojoj se dnevno preradi tristotinjak litara mlijeka.

– Otkako smo otvorili siranu često smo imali upite može li se ona obići, organizirane su kod nas razne edukacije, radionice, dolazile su i veće grupe ljudi, pa se javila potreba za gradnjom kušaonice. Prijavili smo se na natječaj Ministarstva poljoprivrede i iz Programa ruralnog razvoja RH, kroz Mjeru 6.2., dobili za pokretanje nepoljoprivredne djelatnosti u ruralnom prostoru 50 tisuća eura. Dobiveni novac utrošili smo u grube građevinske radove, dok je opremanje kušaonice, s 200 tisuća kuna, kroz dvije godine, sufinancirano sredstvima Zagrebačke županije – rekla je Romina Zadravec. Na OPG-u radi njezina i obitelj njezine sestre Melite Jadanec Čutura. Sami proizvode hranu za stoku, obrađujući 30 hektara poljoprivrednih površina. Trenutno su u staji 24 muzne krave.

Foto:Dražen Kopač/Zagrebačka županija

Kušaonicu sira „Ivekov kutićek“, simboličnim presijecanjem vrpce, otvorili su župan Stjepan Kožić i državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak.

– Svatko tko se bavi ozbiljnom poljoprivrednom proizvodnjom ‘sanja’ da ima vlastiti prostor gdje će svoj proizvod moći prezentirati kupcima. Ova kušaonica to omogućuje – rekao je župan, dodavši da je Županija ponosna što na njezinu prostoru ima mnogo mladih, školovanih ljudi, koji se bave poljoprivredom. U Zagrebačkoj županiji registrirano je najviše obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava u Hrvatskoj.

– I dalje ćemo biti veliki oslonac poljoprivrednim proizvođačima i nećemo odustati od našega pristupa poljoprivredi. Kroz proteklih pet godina poljoprivrednicima smo isplatili 34,4 milijuna kuna bespovratnih potpora, a za razvoj ruralnih prostora 21,1 milijun kuna – rekao je župan.

Državni tajnik Tugomir Majdak poručio je da je kušaonica sira „Ivekov kutićek“ dobar primjer kako se u Hrvatskoj baštine europska sredstva.

– Ona je i primjer kako mlade obitelji, ulažući u poljoprivredu, nastavljaju tradiciju naslijeđenu od svojih roditelja – rekao je Majdak.


Ove subote čeka vas pravi gurmanski ulazak u jesen – Via Kino u Velikoj Gorici