Prijava

Vaša prijava

U Krašiću uređen Spomen-dom blaženom Alojziju Stepincu

[]

Spomen-dom blaženog Alojzija Stepinca u Krašiću dobio je novo ruho. Uređen je u starom župnom dvoru, u kojemu je blaženi Stepinac, u kućnome pritvoru, boravio od prosinca 1951. pa do svoje smrti 10. veljače 1960. godine.

Uređenje Spomen-doma počelo je 2018., a blagoslovljen je i za hodočasnike otvoren početkom listopada ove godine. Zgrada u kojoj je uređen stara je preko 300 godina. Kompletno je obnovljena, i s vanjske i s unutarnje strane. Na prvome katu su spavaća i radna soba blaženoga Stepinca, soba župnika Josipa Vranekovića i spomen soba časnih sestara Služavki Maloga Isusa koje su djelovale u Krašiću. U prizemlju je uređen prostor čitaonice, u kojoj će biti sva izdanja Postulature blaženoga Alojzija Stepinca. U obnovu je uloženo oko 2 milijuna kuna.

Foto: Zagrebačka županija/Dražen Kopač

– Spomen-dom je neizostavni dio kojega hodočasnici, uz župnu crkvu Presvetoga Trojstva, žele posjetiti. Najviše hodočasnika je subotom, a dolaze i preko tjedna. Dolaze vidjeti mjesto Stepinčeva mučeništva. U njegovim sobama se mogu pomoliti, a mogu sudjelovati i u križnome putu – ispričao je Ivan Vučak, upravitelj župe Presvetoga Trojstva u Krašiću.

Novouređeni Spomen-dom obišao je zamjenik župana Ervin Kolarec, koji je rekao kako se nada da će krašićka župa jednog dana postati svetište kao što su to danas Marija Bistrica i Trsat.

– Ovo malo mjesto dalo je velikoga čovjeka koji je zadužio ne samo ovaj kraj nego cijeli hrvatski narod. Vjerujem da će se hodočasnici koji će dolaziti u ovaj Spomen-dom vraćati svojim kućama ispunjena srca – istaknuo je Kolarec.

Općinski načelnik Josip Petković Fajnik rekao je da je, iz dana u dan, u Krašiću sve više hodočasnika, od kojih se mnogi ponovno vraćaju želeći osjetiti dašak Stepinčeve svetosti.

Foto: Zagrebačka županija/Dražen Kopač