Prijava

Vaša prijava

Dan je dobrovoljnih darivatelja krvi, u Zagrebačkoj županiji u prošloj godini prikupljeno 11 548 doza!

[]

U povodu 25. listopada – Dana dobrovoljnih davatelja krvi čestitamo svima Vama koji ste darivali krv i na taj način pokazali svoju humanost i plemenitost, a u konačnici spasili nečiji život.

Koliko je važno darivati krv možda najbolje svjedoče podaci da jedna darovana doza krvi spašava tri života, a da svake dvije sekunde u svijetu nekome zatreba krv! Ovi brojevi nisu zanemarivi! Baš kao što nisu zanemarivi ni brojni dobrovoljni darivatelji kojih u Zagrebačkoj županiji iz godine u godinu ima sve više.

-U 2020. godini ukupno planirali broj doza krvi za područje Zagrebačke županije iznosio je 10400 doza, a prikupljeno je 11548. Ove godine postavili smo si isti cilj – prikupiti 10400 doza, a već do kraja rujna prikupili smo ih 9677 što govori da ćemo i ove godine uspjeti premašiti planiranu brojku, rekla je Drinka Sopta, ravnateljica Društva Crvenog križa Zagrebačke županije.

Zagrebačka županija ove godine nastavlja sa svečanim obilježavanjem Dana dobrovoljnih darivatelja krvi u organizaciji Društva Crvenog križa Zagrebačke županije. Ove godine jubilarna priznanja – brončani, srebrni i zlatni znak, obiteljske i završne zahvalnice zaslužila su 193 darivatelja od kojih će posebne plakete dobiti dva darivatelja koji su 125 puta dali krv, 1 darivatelj koji je 150 te 1 koji je čak 175 puta dao krv!

Inače, Dan dobrovoljnih davatelja krvi u Republici Hrvatskoj obilježava se 25. listopada. Na taj je dan 1953. u Željezari Sisak provedena prva akcija dobrovoljnog davanja krvi u organizaciji Hrvatskog Crvenog križa utemeljena na osnovnim načelima dobrovoljnog davanja krvi – daruj krv dobrovoljno, besplatno, solidarno i anonimno. Takav način prikupljanja krvi smatra se najsigurnijim zbog zdravlja primatelja, a ujedno omogućuje dostupnost krvi i krvnih pripravaka svima kojima je krv neophodno potrebna u liječenju.