Prijava

Vaša prijava

Buran početak sjednice Gradskog vijeća Grada Velike Gorice

[]

Aktualnom satu 3.sjednice Gradskog Vijeća Grada Velike Gorice prethodila je konferencija za medije Kluba vijećnika HDZ-a nastavno na zahtjev oporbe za stankom kako bi se dogovorili hoće li ostati na sjednici ili ne. Razlog svemu je 30 točaka Dnevnog reda za koje smatraju da ih je previše i da ih se ne može kvalitetno odraditi.

-Gradonačelnik Krešimir Ačkar i predsjednik Gradskog vijeća Darko Bekić uložili su sve napore kako bi izišli u susret zahtjevima oporbe za sazivanjem sjednice Gradskog vijeća. Udovoljeno je uvjetima oporbe, od četiri točke koje su predložili jedna je već prošla, a sve ostalo je uvršteno u Dnevni red- istaknula je Marjana Kuliš.

-Kolega Jelušić i kolega Slojšek su sada napomenuli kako je sjednica pripremana i sazvana van Poslovnika i izvan zakonskih okvira. Istaknuo bih kako su nabrojali četiri točke koje su tražili da se stave na Dnevni red. Treća točka je već objavljena u Glasniku Grada Velike Gorice i nije bilo potrebe za sazivanjem te točke. Sve ostale točke smo u dogovoru s gradonačelnikom prihvatili. Tek naknadno se oporba sjetila da su zaboravili staviti Aglomeraciju i usmenim putem su me tražili da to uvrstimo. Prihvatili smo i to. Zadnja je na Dnevnom redu jer je kao takva zadnja tražena-pojasnio je Darko Bekić, predsjednik Gradskog vijeća.

Bekić se osvrnuo i na obim Dnevnog reda.

-Bili ste svjedoci na njihovoj pressici da su rekli kako im je 30 točaka previše i da ne znaju kako će to odraditi, te koliko će to trajati. Njihove točke su najvažnije, a sve ostale su manje bitne. Ne vidim zašto je to tako.

-Sjednica je sazvana u zakonskom roku, Predsjedništvo Gradskog vijeća je savjetodavno tijelo, predsjednik saziva sjednice i predlaže točke dnevnog reda, pojasnio je Bekić u dva navrata.

Da je sjednica s 30 točaka jedna normalna sjednica istaknuo je vijećnik Juraj Odrčić, te istaknuo kako je među današnjim točkama nekoliko izuzetno bitnih.

-Riječ je o Odluci o načinu pružanja javne usluge sakupljanja komunalnog otpada na području Grada Velike Gorice, te prijedlog Odluke o izmjenama Odluke o lokalnim porezima Grada Velike Gorice koja se odnosi na ugostitelje jer bi se ukinuli porezi na potrošnju. Predstave oporbe samo pokazuju da im nije stalo ni do ovih odluka, ali ni ostalih kolega vijećnika. Osobno me zasmetalo što su na internet pustili neautorizirani Dnevni red-rekao je Odrčić.

Da se trideset točaka ne može se kvalitetno raspraviti u jednom danu smatra SDP-ov Ivo Jelušić.

-To se moglo odraditi u dvije sjednice. Pružamo ruku suradnje, ali ruka s druge strane nije pružena i što da radimo? Predsjednik je prekršio Poslovnik i zakon. Ostat ćemo ovdje ako treba do ponoći.

MOST-ov Damir Slojšek potvrdio je da će ostati na sjednici, ali je zamolio da se točka vezana uz Aglomeraciju stavi na vrh jer također smatra da do tridesete točke više nitko od vijećnika neće imati koncentraciju.