Prijava

Vaša prijava

Nezadovoljna ujedinjena oporba napustila sjednicu Gradskog vijeća

[]

Nakon što je 3.sjednica Gradskog vijeća počela poprilično burno, i nakon što su oporbeni vijećnici istaknuli da će ostati makar sve trajalo do ponoći, ova priča nastavljena je još burnije i žustrije. Dogovoreno je da će točka vezana uz Aglomeraciju biti 3. umjesto 30., Dnevni red usvojen je većinom glasova, ali…Nakon svega oporba je odlučila napustiti sjednicu, te su o razlozima govorili na konferenciji za medije.

-Nama zaista nije cilj opstruirati nego biti konstruktivni, korektni i u interesu građana. To smo pokušavali cijelo vrijeme. Tražili smo da sjednica ima svoj legalitet i legitimitet. Nažalost, što zbog neznanja, što zbog oholosti kolege iz HDZ-a to nisu prihvatili-rekao je Ivo Jelušić (SDP), te istaknuo da su bili spremni sudjelovati na sjednici koja bi zasigurno trajala do sitnih noćnih sati.

-U ime oba kluba pripremili smo se za raspravu o svakoj točci. Nažalost, morali smo napustiti sjednicu jer ne želimo dati legalitet i legitimitet ovakvom vođenju sjednice i ovakvom tretiranju šestog grada po veličini u Hrvatskoj.

Jelušić je ponovio kako su kao ovlašteni predlagatelji podnijeli zahtjev za sazivanjem sjednice vijeća.

-Još uvijek neke od tih točaka nisu uvrštene u Dnevni red. Mislili smo prijeći preko svih njihovih nepoštivanja zakona i Poslovnnika da su prihvatili minimum ljudskog i demokratskog standarda. Samo da smo se dogovorili oko redoslijeda točaka i vremena u kojemu ćemo ih odraditi. Dozvolit ćemo da donesu sve odluke o kojima će danas raspravljati, ali ćemo mi o svemu tome dati stav u narednim danima.

Vijećnik Ivan Bekavac (MOST) istaknuo je da su barem dva razloga za napuštanje sjednice od strane oporbe.

-Prije svega riječ je o interesu građana Velike Gorice da se na Dnevni red stave točke poput ugovora Grada sa ZET-om o nastavku prijevoza kao što smo to tražili još 14.rujna. Ta točka očito nije važna gradonačelniku jer je on već kroz medije najavio raspisivanje javnog natječaja za novog koncesionara. Drugi aspekt je zakonski svega što se događa. Znamo da postoji čitav niz odvijanja oko Aglomeracije, znamo da je djelomično u ljeto poništen natječaj za izgradnju pročistača otpadnih voda, nekoliko puta je za pročistač odgođeno otvaranje natječajnih ponuda, ali ne znamo zašto. Puno je pitanja na kojih nema odgovora- kaže Bekavac.

Na zahtjev 12 vijećnika uopće nije odgovoreno, ističu iz ujedinjene oporbe, te dodaju da to smatraju neodgovornim i neprimjerenim.

-Sve odluke koje će danas biti donesene bit će nezakonite i ništavne-ističe Bekavac, te dodaje da oni ne žele sudjelovati u farsi i bezakonju.