Prijava

Vaša prijava

Ne zaboravite pomaknuti kazaljke na satu. Zimsko računanje vremena donosi još neke promjene

[]

Posljednji je tjedan mjeseca listopada, a kao što je uobičajeno, s posljednim vikendom ujedno počinje zimsko računanje vremena. U noći sa subote na nedjelju, točnije u 3 sata, kazaljke se pomiču sat vremena unazad, na 2 sata.

Sa zimskim računanjem vremena počinje i obveza vozača da tijekom dana voze s upaljenim kratkim svjetlima, a ta će obveza na snazi biti do 31.ožujka iduće godine. I vozači bicikala, od sumraka do zore, moraju imati upaljeno jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani bicikla.

– U slučaju nepoštivanja navedenih zakonskih odredbi, vozač će se kazniti novčanom kaznom od 300 kuna. Stoga, apeliramo da poštujete zakonske odredbe i na vozilima za vrijeme vožnje imate upaljena svjetla kako bi bili što uočljiviji drugim sudionicima u prometu – ističu iz policije.

No, to nije sve.  Povratkom na zimsko računanje vremena mijenjaju se i razdoblja dnevnih tarifa za obračun, ističu iz HEP-a. Tako će se utrošena električna energija prema višoj tarifi obračunavati u razdoblju od 7 do 21 sat, a prema nižoj tarifi u razdoblju od 21 do 7 sati.