Prijava

Vaša prijava

Inicijativa “Zaštitimo hrvatsku kunu” prikuplja potpise za referendum: “Mladi sami prilaze, bitno im je odlučivati o svojoj budućnosti.”

[]

Kroz inicijativu “Zaštitimo hrvatsku kunu” započelo je, 24. listopada, prikupljanje potpisa za raspisivanje referenduma. Građani se mogu potpisati na 250 mjesta diljem Hrvatske, a jedno od njih je i plato kod Tržnog centra u Velikoj Gorici.

Inicijativu su pokrenuli hrvatski suverenisti kojima se pridružio HSP i nekoliko udruga, a glavni cilj je da se, putem referenduma, u Ustav uvede odredba o kuni kao novčanoj jedinici Republike Hrvatske. Tako bi, ako refrendum prođe, o promjeni valute te kada i kako će se ona odviti, odlučivali svi punoljetni građani.

Za prolaz inicijative potrebno je 368 867 potpisa biračkog tijela, što je utvrdilo Minstarstvo pravosuđa i uprave.

Koordinator inicijative za Zagrebačku županiju, Antonio Kuliš, zadovoljan je odazivom i optimistično gleda na ispunjavanje ciljeva inicijative.

– Prije svega smo izuzetno zadovoljni odazivom mladih ljudi, koji nam sami prilaze. Ova tema mlade zanima više nego ideologija, više razmišljaju o budućnosti. Umirovljenici su češće pesimistični ili ne znaju o čemu se radi, ali i oni potpišu kada čuju o čemu se radi.- ističe koordinator incijative.

Unatoč sugestivnom nazivu inicijative “Zaštitimo hrvatsku kunu”, Kuliš ističe kako se ne pokušava spriječiti sam ulazak u eurozonu, već dati priliku narodu da odluči o njemu. 

– Mladi su počeli gledati uzore u drugim zemljama kao što su Grčka i Španjolska i razmišljati o tome kako je na njihova gospodarstva utjecalo razdoblje prelaska na euro. Pitanje vremena je ključno.– zaključuje Kuliš.

Koordinator za Zagrebačku županiju smatra kako 1. siječnja 2023., zbog nepovoljnih gospodarskih zbivanja i dolaska recesije, nije pogodno vrijeme za tako velik korak jer Hrvatska tada neće biti spremna za euro. Njegovim uvođenjem, već ionako visoke cijene, mogle bi dodatno rasti:

-Građani trenutno ne osjećaju toliki udarac ekonomske krize na životni standard. Značajno su poskupjele živežne namirnice poput ulja, znatno je poskupjelo i gorivo pa i proizvodni materijali poput željeza. Inflacija radi svoje, a tek smo na početku krize.– ističe Kuliš

Koordinator inicijative za Zagrebačku županiju podsjetio je i na važnost hrvatske kune za monetarni i fiskalni suverenitet Hrvatske. 

Ljudi vjeruju da će nam euro pomoći, a pomoći nam može samo promjena gospodarske politike. Trebali bismo uzore tražiti u razvijenim gospodarstvima poput Švedske, Danske i Mađarske.- ističe Kuliš. – Ovaj referendum omogućit će nam da sami odlučujemo o svojoj budućnosti, a ne da ju predamo strancima.- zaključuje Antonio Kuliš, koordinator inicijative za Zagrebačku županiju.

Potpisati se možete svaki dan od 9-9:30 d0 17 sati na platou kod Tržnog centra, a vikendom i na Trgu Stjepana Radića.

Potpisi se prikupljaju i u mjenjačnici Auro Domus na Zagrebačkoj ulici.


Gradsko natjecanje u stolnom tenisu