Prijava

Vaša prijava

Goran Beus Richemberg predstavlja svoju knjigu o Nijemcima u Hrvatskoj

[]

Goran Beus Richemberg, velikogorički publicist predstavit će sutra u Vijećnici Pučkog otvorenog učilišta, svoju sedmu autorsku knjigu “Nijemci u Zagrebu i okolici kroz stoljeće”, a koja nosi podnaslov “Eseji i bilješke o prošlim vremenima i zaboravljenim ljudima”.

Knjiga popularizira povijest i sudbinu njemačke etničke zajednice u Zagrebu i njegovoj okolici od njenog nastanka, postojanja i djelovanja te njene baštine i utjecaja na razvoj grada i njegove okolice  na planu kulture, umjetnosti, urbanizma, graditeljstva, znanosti, sporta…Uz tekst na hrvatskom i njemačkom jeziku, knjiga donosi i više od 200 fotografija, karata i drugih ilustracija, a tekst je popraćen bogatim pregledom izvora i literature te kazalom imena s oko 800 osoba ukupno.

Iako se knjiga ne bavi posebno područjem Turopolja, u njoj se na mnoštvu mjesta spominju događaji i ljudi koji su bili izravni dionici turopoljske političke, gospodarske i kulturne povijesti u razdoblju od kneza Jurja Brandenburškog do kneževa od Thurna i Taxisa. Spominju se i veliki umjetnici i graditelji poput slikara Dragutina Weingärtnera iz Velike Mlake, rezbara i kipara Eduarda Wagmeistera te graditelja Hermana Bolléa i Hektora Wilhelma von Eckhela koji su ostvarili vrlo vrijedna djela na području Turopolja (Velika Gorica, Dubranec, Gustelnica, Novo Čiče i Kuče).

O knjizi će govoriti Katja Matković Mikulčić, v.d. ravnateljice Gradske knjižnice Velika Gorica, Luka Kazimović, kustos Samoborskog muzeja i Boris Beck, književnik i publicist.

Predstavljanje je sutra, a početak je u 18 sati.