Prijava

Vaša prijava

Kritičko mišljenje maknut će oko 40 tisuća učenika sa školskih hodnika

[]

Ili vjeronauk ili hodnik – tako otprilike izgleda ponuda obveznih izbornih predmeta u osnovnim školama. No, prema svemu sudeći, ne zadugo. Na velika vrata u škole ulazi novi predmet – Kritičko mišljenje-piše portal rtl.hr.

U osnovnim školama je nešto više od 312 tisuća učenika. Njih oko 272 tisuće pohađa Vjeronauk. Uvođenjem novog predmeta, gotovo 40 tisuća učenika više neće lutati po hodnicima.

Ministar obrazovanja Radovan Fuchs kaže da bi se kroz novi izborni predmet s djecom moglo raditi na primjeru priča ili bajki.

-Imate tri praščića, imate vuka i ne bi bilo loše djeci objasniti što je pozitivan, a što je negativan lik u recimo toj basni i da oni dođu sami do tog zaključka da mogu bolje shvaćati i razumijevati svijet oko sebe i predmete, kazao je Fuchs.

Za uvođenje takvog predmeta zalaže se i sama Crkva.

-Ja sam otpočetka bio da bude predmet koji će biti alternativa vjeronauku. Možda bi trebalo naći malo sretnije ime za taj predmet, kazao je zagrebački nadbiskup Josip Bozanić.

Ravnatelji pak upozoravaju kako će u školama biti teško osigurati u isto vrijeme za jedan razred dvije učionice i dvoje nastavnika. Radna skupina prvi put sastaje se idući tjedan, a novi izborni predmet bit će ponuđen roditeljima i učenicima za dvije godine.