Prijava

Vaša prijava

Danas je Martinje! I ove godine bez velikih proslava krštenja mladog vina

[]

Danas je Martinje! Blagdan Sv. Martina, zaštitnika vinograda i vinogradara! To je jedan najiščekivanijih i najveselijih blagdana u našim krajevima, zbog stoljetne tradicije da se baš na taj dan održava ceremonija krštenja mladog vina, koja ne prolazi bez dobre kapljice i bogate trpeze. Martinje se slavi i u sjeverozaparnim dijelovima Hrvatske te u Slavoniji, a glavna asocijacija na njega je Martinjska guska i mlinci uz pokoju čašu vina.

Krštenje vina u našim se krajevima održava prema „regulama“. Obred predvodi biskup, a nezaobilazni su sudionici i domaćin, Sve se tada ori od litanija, pjesama pajdaša, ali i zdravorazumskog upozorenja: “Uživaj vino, al’ pameću većom, umjerenost sama rađa ti srećom!”.

Zbog pandemije koronavirusa, i ovogodišnja proslava  proći će u skromnijem ozračju bez velikih proslava po restoranima i kletima diljem Vukomeričkih gorica, ali nema razloga da se zato ne prisjetimo koji su to običaji koji prate ovaj dan.

No, kako uz čašu dobrog vina ide i dobra hrana, provjerite ponudu u velikogoričkim restoranima jer vas zasigurno ovih dana čekaju domaće delicije poput pečenica ili krvarvice s restanim krumpirom ili kiselim zeljem, buncek, martinski gulaš…