Prijava

Vaša prijava

Upoznajte 3D svijet kroz priručnik Josipa Kosa iz Mraclina

[]

Iako nisu novost u industriji, 3D tehnologije posljednjih godina vrlo su popularne u široj populaciji. Najpoznatija tehnologija iz 3D svijeta je 3D ispis, koji polako ali sigurno ulazi u svako područje, a svakako se uklapa u sve prisutnije STEM obrazovanje djece i mladih.

Josip Kos iz Mraclina dio je tog svijeta već više od 10 godina, primarno kroz optičko 3D skeniranje i mjerenje kojim se bavi u raznim industrijskim primjenama. Želeći zainteresirati i prenijeti osnove ovih vještina svojoj djeci, naišao je na nedostupnost literature prilagođene osnovnoškolskom uzrastu pa je odlučio sam pripremati im materijale. Malo po malo, nakupilo se materijala koje je planirao objavljivati na blogu. No, umjesto bloga, javio se u uredništvo Školske knjige koje je prihvatilo njegovu ideju i nakon 12 mjeseci rada svjetlo dana ipak je ugledao priručnik „Upoznaj 3D svijet“ kojeg je ponosno predstavio ovog tjedna na Interliberu – najvećoj nacionalnoj književnoj manifestaciji za promociju hrvatske književnosti, čitanja, znanja i učenja.

Pogled u 3D pisač – foto: Josip Kos

Priručnik je namijenjen početnicima koji žele upoznati i naučiti osnovne pojmove i postupke 3D ispisa, 3D modeliranja i 3D skeniranja, a sastoji se od 11 poglavlja.

– Budući da se u svom poslu od početka bavimo uvođenjem novih tehnologija u razne proizvodne procese, kroz godine rada kolege i ja stekli smo vještinu kako napredne tehnologije jednostavno objasniti ljudima koji se prvi puta susreću s njima, a važne su im za posao. Tako sam te stečene vještine primijenio da sve zajedno u priručniku prilagodim jeziku razumljivom djeci i učiteljima koji rade s njima. Nadam da će priručnik korisnicima prije svega pomoći da dobiju ideju što se sve može 3D ispisivati i da 3D pisači ne moraju biti isključivo vezani za tehničku kulturu ili informatiku već da se mogu 3D ispisivati predmeti povezani i s ostalim nastavnim sadržajem – ističe Kos.

Primjer 3D ispisanih predmeta – foto: Josip Kos

S obzirom na to da je velik broj škola, u posljednjih nekoliko godina kroz razne projekte nabavio 3D pisače, imaju priliku iskoristiti ih kroz sve nastavne predmete.

– Primjerice, djeca na 3D pisačima mogu ispisivati gotove 3D modele poput raznih figurica, igrački, zanimljivih predmeta iz povijesti, škripac koji im može pomoći kod izrade predmeta rukama ili 3D oblikovati svoje modele za 3D ispis poput geometrijskih tijela korisnih za bolje razumijevanje matematike i prostora, razna pomagala za nastavu poput stalaka za epruvete, razne kutijice ili organizator za svoj radni stol… – nabraja Josip te dodaje kako su u priručniku objašnjene osnovne funkcije za 3D oblikovanje u besplatnom web programu Tinkercad koji je prilagođen osnovnoškolcima, pa i onima najnižih razreda. U priručniku kroz 3 vježbe možete naučiti 3D oblikovati privjesak, organizator za radni stol ili stalak za mobitel.

3D skeniranje – Foto: Josip Kos

– U cijeloj priči, najvažnije je da djeca 3D ispisom vrlo brzo u ruke dobiju plod rada na računalu te uče kroz samostalan rad. Ponekad ne ispade sve kako treba iz prvog pokušaja, ali nakon nekoliko iteracija dolaze do konačnog rezultata i uče da je neuspjeh sastavni dio uspjeha – ističe Kos te naglašava kako procedura pripreme samog 3D ispisa može završiti za manje od minute, a može trajati i znatno duže. Sam 3D ispis pojedinog predmeta može trajati od 15-tak minuta pa do nekoliko sati ili dana.

Josip je izradio i svoju web stranicu www.upoznaj3dsvijet.com na kojoj su sve informacije o priručniku te će na njoj objavljivati i dodatne materijale kroz blog koji je nakon odgađanja ipak zaživio.

Predstavljanje priručnika “Upoznaj 3D svijet” autora Josipa Kosa na Interliberu – foto:Josip Kos