Prijava

Vaša prijava

Ačkar:”Proračun je razvojan i usmjeren na potrebe građana, zadovoljstvo osnovnih životnih uvjeta, ali i sveukupni gospodarski rast Velike Gorice!”

[]

Uoči sutrašnje sjednice Gradskog vijeća Grada Velika Gorica, gradonačelnik Krešimir Ačkar na konferenciji za medije osvrnuo se na prijedlog Proračuna za 2022.godinu koji iznosi 633.570.595,00 kuna. U odnosu na prošlogodišnji proračun, veći je za 72.447.620,00 kuna.

– Povećanje Proračuna u odnosu na 2021.godinu primarno se odnosi na povećanje sredstava za asfaltiranje prometnica i uređenje prometne infrastrukture za što je planirano gotovo 100 milijuna kuna. To je ujedno najveći iznos za prometnu infrastrukturu u povijesti. Uređuju se prometnice obuhvaćene projektom aglomeracije, gradimo nogostupe i poboljšavamo prometnu sigurnost. Grade se prometnice koje prometnice koje donose nove investicije i otvaranje novih radnih mjesta – istaknuo je gradonačelnik Krešimir Ačkar te dodao kako se ujedno nastavljamo i s izgradnjom novih vrtića i povećanjem vrtićkih kapaciteta.

– Za rekonstrukciju i dogradnju Dječjeg vrtića Žirek u Koprivničkoj osigurano je 9,2 milijuna kuna. Početkom 2022.godine trebao bi biti završen Područnog vrtića Ciciban u Maloj Buni. Trenutno nam je u fokusu osiguranje mjesta u vrtićima za svu djecu, jer potreba je sve veća. Iduće godine planiramo Gradskom vijeću uputiti usvajanje nove odluke s nižim cijenama vrtića koja bi, kao što smo najavili, do kraja mandata trebala rezultirati i besplatnim vrtićima – istaknuo je gradonačelnik.

Ukupno je za predškolski odgoj planirano  više od 75 milijuna kuna, za školstvo 138 milijuna kuna, ali isto tako nastavlja se sa stipendiranjem učenika i studenata. Za sve srednjoškolce bit će osigurana jednokratna financijska potpora, a nastavlja se i projekt pomoćnika u nastavi…

29.11.2021. – Velika Gorica – Konferencija za medije gradonačelnika Krešimira Ačkara o Proračunu za 2022 – foto: Cityportal.hr/Suzana Majstorović

Poznato je kako je potres od 29.prosinca 2020.godine na širem velikogoričkom području doveo do štete procijenjene na 100 milijuna kuna.

– U idućoj godini planiramo obnoviti Područnu školu Dubranec za što je predviđeno nešto više od 6 milijuna kuna. Osim toga 700 tisuća kuna predviđeno je za sanaciju Starog grada Lukavec, a školska sportska dvorana OŠ Eugen Kumičić je već sanirana – naglasio je Ačkar.

Povećavaju se i stavke za socijalna davanja. Proračunom se osigurava i funkcioniranje svih gradskih zajednica, vatrogasnih, sportskih, kulturnih…Nastavljaju se i ulaganja u izgradnju objekata za gospodarenje otpada te se pojačava aktivnost na suzbijanju ilegalnog odlaganja otpada. Gradonačelnik Ačkar rekao je kako već prve postavljene lovačke kamere bilježe rezultate.

– Oko 35 milijuna kuna izdvojeno je za subvenciju javnog gradskog prijevoza  kojim ćemo se intenzivno baviti iduće godine – rekao je gradonačelnik te dodao kako postoji cijeli niz projekata koji se financiraju europskim sredstvima, a onaj najveći je svakako Poduzetnički inkubator za koji je planirano više od 14 milijuna kuna.

– Vidljivo je da smo pri predlaganju proračuna vodili računa o svim skupinama našeg društva i svim potrebama građana. U njegovu izradu uključili smo građane putem anketa, mjesnu samoupravu, gradske upravne odjele i ustanove. Ovaj proračun je razvojan i usmjeren na potrebe građana, zadovoljstvo osnovnih životnih uvjeta, ali i sveukupni gospodarski rast Velike Gorice. S ponosom ističem i kako je ugovoreni iznos sredstava iz državnog proračuna i europskih fondova 43,5 milijuna kuna – zaključio je na kraju gradonačelnik Ačkar.