Prijava

Vaša prijava

Gradski vijećnici izglasali Proračun za 2022.godinu koji iznosi nešto više od 633 milijuna kuna

[]

Četvrta sjednica Gradskog vijeća Grada Velika Gorica i ovoga je puta započela stankom i konferencijom za medije, sazvane od strane oporbenog vijećnika SDP-ovog Ive Jelušića, a kao razlog istaknuo je primjedbu na poslovnik, navodeći kako četiri točke na prošloj sjednici nisu bile u skladu s poslovnikom i procedurom.

-To su točka Odluka o lokalnim porezima, Odluka o obnovi zgrade javne namjene područne škole u Dubrancu, suglasnost Grada za sklapanje ugovora s tvrtkom DENAL i točka 31. gdje naziv točke nije odgovarao materijalu. Kada je Odbor za statut to konstatirao, predsjednik je trebao tražiti od predlagatelja da akt uskladi s poslovnikom, da se promjeni ili izmjeni. S obzirom da to nije učinjeno, napravljen je propust – kazao je Jelušić te dodao kako je to nedopustivo, nije u skladu s poslovnikom, protupropisno i nije u skladu s demokratskom procedurom.

30.11.2021. – Velika Gorica – 4.Sjednica Gradskog vijeća Grada Velika Gorica- foto: Cityportal.hr/Petra Škrinjarić

Pri povratku u Vijećnicu, Jelušić je rekao razlog sazivanja konferencije za medije ostalim vijećnicima te je tom prilikom zatražio ostavku predsjednika Darka Bekića, na što on nije reagirao već je nastavio voditi sjednicu.

Prije izglasavanja dnevnog reda, gradonačelnik Krešimir Ačkar zatražio je da se po hitnom postupku na dnevni red uvrste dvije točke, a to je Obveza plaćanja poreza na potrošnju i izmjena Odluke o lokalnim porezima.

SDP-ov Ivo Jelušić, na to je imao primjedbu te je istaknuo kako svaka točka mora proći Odbor za statutarna prava i ponovno predložio stanku za sastanak Odbora, što je u konačnici i uvaženo i odrađeno. Nakon što se Odbor usuglasio, točke su uvrštene u dveni red koji je na kraju izglasan jednoglasno.

Nakon nešto više od sat vremena uslijedio je i aktualni sat gdje su vijećnici postavljali pitanja vezana uz planiranje povećanja vrtićkih kapaciteta, suradnju s vijećnicima Gradskih četvrti, Tržni centar, posude za biootpad, o dobivenim sredstvima iz EU fondova…

30.11.2021. – Velika Gorica – 4.Sjednica Gradskog vijeća Grada Velika Gorica- foto: Cityportal.hr/Petra Škrinjarić

Proračun za 2022.godinu težak više od 633 milijuna kuna

Vijećnici goričkog Gradskog vijeća usvojili su prijedlog proračuna za 2022.godinu s projekcijama za 2023. i 2024.godinu. O detaljima prijedloga proračuna po stavkama, vijećnike je upoznala pročelnica Upravnog odjela za financije Žaneta Štefančić ističući kako se za 2022. godinu planiraju prihodi i primitci u iznosu od 632.447.855 kuna te rashodi i izdatci u visini od 633.570.595 kuna. Razlika u visini planiranih prihoda i rashoda u visini od 1.122.740 kuna predstavlja prijenos planiranog viška iz 2021. godine kojeg čini višak prihoda proračunskih korisnika.

– Ovaj proračun je razvojan i usmjeren na potrebe građana, zadovoljstvo osnovnih životnih uvjeta, ali i sveukupni gospodarski rast Velike Gorice. S ponosom ističem i kako je ugovoreni iznos sredstava iz državnog proračuna i europskih fondova 43,5 milijuna kuna – istaknuo je gradonačelnik Ačkar.

Više o prijedlogu proračuna pisali smo ovdje.

Po završetku izlaganja gradonačelnika Ačkara i pročelnice Štefančić, na red je došla rasprava vijećnika. Svoje nezadovoljstvo Proračunom, prvi je izrazio SDP-ov Ivo Jelušić koji ga je nazvao netransparentnim, nerealnim, neodgovornim i bešćutnim prema građanima.

30.11.2021. – Velika Gorica – 4.Sjednica Gradskog vijeća Grada Velika Gorica- foto: Cityportal.hr/Petra Škrinjarić

Potom se u raspravu uključio MOST-ov Zoran Lovrić, koji smatra kako je proračun nečitljiv i nejasan. Njegov stranački kolega Damir Slojšek istaknuo je kako MOST i HSP neće podržati ovaj proračun te je dodao kako su u planu imali staviti tri amandmana na proračun vezanih uz financiranje vrtića, polivalentnog igrališta te igrališta u GČ Hrvatski velikani, ali kažu kako oni nakon pregleda kod pročelnice nisu prošli.

Zvonimir Lovrić, ispred Domovinskog pokreta, istakuo je kako on proračun neće hvaliti niti kuditi, ali će pomno pratiti njegovo izvršavanje.

Ispred kluba HDZ-a za riječ se javila Marjana Kuliš koja je pohvalila je uključivanje građana u izradu proračuna putem ankete te naglasila kako je to zasigurno dobra praksa koju treba nastaviti.

– Vidimo da je proračun napravljen u skladu s velikom većinom zahtjeva građana i stavovima u koji su oni bili uključeni. Treba istaknuti i pohvaliti da su prijedlogom proračuna osigurana financijska sredstva koja prate i podržavaju projekte o kojima se pričalo i koji su bili najavljeni. Prije svega mislim na prometnice i infrastrukturu – istaknula je Kuliš nazvavši proračun, proračunom cetstogradnje.

– Nikako ne smijemo zaboraviti činjenicu da proračun mora biti optimističan i dinamičan, posložen i koncipiran na način da nikako ne smije biti kočnica razvoju jednog grada. Mislim da imamo jedan takav proračun koji je razvojan i ostvariv – zaključila je Kuliš.

Nakon višesatne rasprave, prijedlog proračuna ipak je prihvaćen većinom glasova i to 16 ZA, 9 PROTIV i jedan SUZDRŽAN.

30.11.2021. – Velika Gorica – 4.Sjednica Gradskog vijeća Grada Velika Gorica- foto: Cityportal.hr/Petra Škrinjarić