Prijava

Vaša prijava

Ulica u Velikoj Gorici nosit će ime poznate hrvatske književnice i novinarke Marije Jurić Zagorke

[]

Grad Velika Gorica dobit će Ulicu Marija Jurić Zagorka, izglasano je tako na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća. Naime, vijeće Gradske četvrti Miljenko Granić dostavilo je Gradskom vijeću, Odboru za imenovanje ulica, naselja i trgova, prijedlog za imenovanje ulice koja počinje od križanja s Ulicom Andrije Kačića Miošića između kućnih brojeva 31 i 33, protežući se južno od OŠ Nikole Hribara, a završava na križanju s Gajevom ulicom, uključujući i polukružni odvojak s istočne strane – Ulicom Marije Jurić Zagorke. Odbor je razmotrio i prihvatio njihov prijedlog te ga predložio Gradskom vijeću na donošenje što ga je isto jednoglasno izglasalo.

Podsjetimo, Marija Jurić Zagorka bila je hrvatska književnica i novinarka, a pokrenula je i uređivala prvi časopis za žene Ženski list. Borila se protiv društvene diskriminacije, mađarizacije i germanizacije te za prava žena. Pisala je romane namijenjene široj publici u kojima isprepliće ljubavne priče s elementima nacionalne povijesti. Neka su njezina prozna djela dramatizirana i ekranizirana.

 

Ulica Marija Jurić ZagorkaS druge pak strane, na dnevnom redu našlo se i preimenovanje dosadašnjeg Trga maršala Tita u Trg grada Vukovara, na inicijativu goričkog ogranka Domovinskog pokreta. Iako su vijećnici GČ Miljenko Granić odbili taj zahtjev, Odbor za imenovanje, taj je prijedlog razmotrio i predložio Gradskom vijeću na donošenje odluke. Gorički vijećnici su s 19 glasova za, 3 protiv i 3 suzdržana prihvatili prijedlog odluke o preimenovanju trga.

16.11.2021. – Velika Gorica – Konferencija za medije Domovinskog pokreta VG u svezi preimenovanja Trga maršala Tita u Trg grada Vukovara – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr