Prijava

Vaša prijava

Klub vijećnika GLAS-a, HSS-a i SDP-a održali konferenciju za medije na temu: Vrijede li hrvatski zakoni i propisi i u Velikoj Gorici?

[]

Klub vijećnika GLAS-a, HSS-a i SDP-a, sazvali su konferenciju za medije na temu: Vrijede li hrvatski zakoni i propisi i u Velikoj Gorici? Povod za konferenciju bile su dvije odluke koje su po hitnoj proceduri na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća uvrštene kao zadnje točke, a riječ je o Odluci o lokalnim porezima i Izmjena Odluke o uvođenjima mjera za pomoć gospodarskim subjektima.

– Ovih par mjeseci aktualni gradonačelnik u svojstvu gradonačelnika, prije toga kao obnašatelj dužnosti dva puta je na Gradsko vijeće uputio nezakonitu odluku, a vijeće je s povjerenjem u gradonačelnika kao predlagatelja te odluke i usvojilo. Pri tome nije izvršavao naloge Ministarstva financija, a te naloge je upućivao ravnatelj Porezne uprave, da se te odluke isprave i promjene, odnosno ukinu. Sakrivao je od vijeća da je postojao nalog za izmjenom tih odluka, a to je sve trajalo još od travnja. Na zadnjoj sjednici je to predstavljeno kao da je to došlo jučer i da se mora ići po hitnoj proceduri na izmjenu odluke, a stvar je stara od proljeća. Gradonačelnik je doveo u poziciju i gradsko vijeće da nesvjesno, vjerujući gradonačelniku, krši zakon, donosi odluke koje nisu u skladu sa zakonom što je obmanjivanje vijeća. Na taj način se dovodi u opasnost da nadležno tijelo, Ministarstvo, raspusti gradsko vijeće jer Zakon o lokalnoj samoupravi u članku 44. je vrlo jasan koji kaže: „Ako predstavničko tijelo (Gradsko vijeće u ovom slučaju) učestalo donosi opće akte suprotne ustavu, zakonu ili drugom propisu, ili zbog učestalih težih povreda zakona i drugih propisa može biti raspušteno, odnosno treba biti raspušteno“ – ispričao je Ivo Jelušić.

Njegov stranački kolega i vijećnik Ozren Robić požalio se kako su materijali, za nadopunu dnevnog reda koji ide po žurnom postupku, stigli pred vijećnike tek 20 minuta prije izglasavanja same točke.

– Naglasio bih dvije stvari. Administracija gradonačelnika Ačkara izuzetno aljkavo radi svoj posao, a vrhunac je što u ovom dopisu od 15.travnja 2021.godine čak i Poreznu upravu uče da zapravo ne zna zakon RH. Ovaj prijedlog odluke iz 2020.godine, koji je SDP predlagao vijeću za vrijeme najveće pandemije i covid krize. Jedna od mjera, a bilo ih je osam, je da se Ugostitelji oslobađaju plaćanja poreza na potrošnju do kraja 2020.godine. Tek kada smo ušli u predizbornu kampanju, HDZ i njihov kandidat za gradonačelnika su se sjetili uvesti tu mjeru pod izgovorom zbog ugroze covida. Ugroza u smislu poslovanja ugostiteljskih objekata na prostoru našeg grada i svih drugih gradova i općina u RH bila je puno veća 2020.godine, nego što je to pred ljeto 2021.godine. Neokretno je da se u neformalnim razgovorima s ugostiteljima, kolege iz vladajuće koalicije, služe djelomičnim istinama jer se neformalno komunicira da je SDP bio protiv ove odluke. U zapisniku 21.sjednice Gradskog vijeća jasno stoji da je to bio naš prijedlog – rekao je Ozren Robić i istaknuo kako SDP, a i on osobno, neće podržati nezakonito sročene odluke ovoga Gradskog vijeća.

– Mi jesmo za to da se ugostitelji oslobode toga, jer smo i mi sami to predlagali i bili za to. Ali ta odluka se nije napravila u zakonskom roku i kada smo mi htjeli, već se napravila izvan zakonskog roka kada je to bilo nemoguće. Napravilo se to samo radi kampanje. Da se htjelo pomoći ugostiteljima, pomoglo bi im se i par mjeseci prije pa i godinu dana prije. Mi jesmo za tu odluku, ali da se ona donosi na zakonit način kako je to propisano – zaključio je Jelušić.

Cijelu konferenciju za medije možete poslušati ovdje…