Prijava

Vaša prijava

Kroz projekt Prijatelj šume u Turopoljskom lugu ove je jeseni zasađeno 2 tisuće mladica hrasta lužnjaka.

[]

Kroz projekt Prijatelj šume u organizaciji Turopoljske udruge skauta “Tur” u Turopoljskom lugu ove je jeseni zasađeno dvije tisuće mladica hrasta lužnjaka. U okviru edukativno-ekološkog projekta “Prijatelj šume” Turopoljska udruga skauta “Tur”, u suradnji s Hrvatskim šumama i uz potporu Zagrebačke županije, u subotu je uspješno provedena druga planirana akcija pošumljavanja Turopoljskog luga.

– Vrijednim djelatnicima Hrvatskih šuma, šumarije Velika Gorica i njihovim kooperantima, ruku pomoći pružili su velikogorički izviđači i učenici osnovnih škola uključeni u ovaj projekt, izviđači i učenici iz Svetog Martina pod Okićem, kao partneri u projektu, ali i izviđači iz Siska, predstavnici Plemenite opčine Turopoljske, Gradskog društva Crvenog križa Velika Gorica te tridesetak roditelja, članova Fotokluba Klik i građana koji su iskoristili prekrasan kasnojesenji dan za boravak u prirodi. Divno je bilo vidjeti toliko radosne i dobro motivirane djece, toliko ljudi u zajedništvu koja su bez znakova umora tri sata sadili mladice i pritom se odlično zabavljali! U takvoj atmosferi rezultat nije mogao izostati, pa je samo ove subote zasađeno oko 1500 mladih stabala – istaknuli su iz Tur-a, a koji su ujedno i nositelji projekta “Prijatelj šume”.

Vrijednost ovog projekta, koji predviđa deset edukativnih radionica za učenike osnovnih škola, a potom i provedbu dviju akcija pošumljavanja u Turopoljskom lugu prepoznala je Zagrebačka županija, koja ga je odlučila financijski podržati s 16.800,00 kuna. Edukacija je provedena za učenike šestih, sedmih i osmih razreda triju osnovnih škola na području grada Velike Gorice; OŠ Šćitarjevo, OŠ Eugena Kumičića i OŠ Jurja Habdelića, te Osnovne škole Mihaela Šiloboda u Svetom Martinu pod Okićem, koje su ujedno i partneri udruge u ovom projektu. Partner je također i Odred izviđača “Okić”, a kadrovsku pomoć u provedbi edukacije pružili su i Hrvatske šume – Šumarija Velike Gorice te Javna vatrogasna postrojba Velika Gorica.

Projekt “Prijatelj šume” provodi se u okviru kampanje CO2mpensating by planting, u organizaciji Saveza izviđača Hrvatske, s ciljem neutralizacije štetnih emisija ugljičnog dioksida i smanjenja negativnih učinaka klimatskih promjena te njegove edukativne dimenzije pod nazivom Šumoborci.

Po završetku subotnje akcije sadnje, za djecu je organiziran izlet s ciljem upoznavanja kulturnih, sakralnih i povijesnih znamenitosti Turopolja. Upoznali su se i tradicijskim graditeljstvom na području Turopolja i Vukomeričkih gorica i to konkretnim primjerima, biserima drvenog graditeljstva.