Prijava

Vaša prijava

Udruge Plartforma i Vukovina u srcu pripremaju kazališnu predstavu

[]

Članice udruge „Vukovina u srcu“ koje ovih dana pripremaju već poznati božićni sajam „Nešto za bor, nešto za pod bor“ ne miruju. Ove kreativke paralelno marljivo rade i na novom projektu, kazališnoj predstavi u koju su krenule u suradnji s obrtom Plartforma i pod mentorstvom velikogoričke izvođačice Ane Katulić. Devet je budućih glumica i izvođačica: Vesna Rogan, Sandra Maršić, Slavica Orešković, Tatjana Mikulin, Suzana Čondrić, Antonija Bačić Dražetić, Ljerka Kovačević, Ljiljana Čunčić i Iva Divjak.

Projekt, koji će svoju premijeru doživjeti iduće godine provodi se posljednjih mjeseci, a polaznice kroz dramske vježbe osvještavanja glasa, tijela, pokreta, tijela na sceni, te kroz razne improvizacije stvaraju izvedbeni materijal. Probe su jednom tjedno u Vukovini, a projekt je sufinanciran sredstvima Grada Velike Gorice i Zagrebačke županije kroz program poticanja stvaralaštva u kulturi.

– Mi smo i ranije već razmišljale o kazališnoj predstavi. Na Fašniku smo bile Crvenkapice, naša Vesna glumila je coprnicu u filmu o Turopoljskom dijalektu, iskustva i volje imamo. Zadovoljne smo ovim radom, svašta novo naučimo i uvijek dobivamo zadaću pa se pripremamo za sljedeći sat. Zabavno je – govori nam Sandra Maršić, predsjednica udruge Vukovina u srcu.

Tekst s kojim su krenule u proces je tekst francuskog filozofa Michaela Foucaulta „Utopijsko tijelo“ koji je bio baza za početak rada i stvaranja.

– Njegove rečenice i promišljanja o tijelu izrodile su predivne pokrete koje dalje njegujemo i širimo, paralelno radeći i na glasu, na govoru, pokušavajući odvojiti govor od tijela. Važno mi je da prvo upoznamo tijelo i pokret kao osnovne izvođačke alate, a tek tada prijeđemo na tekst – ističe Ana Katulić, velikogorička izvođačica koja trenutno završava MA studij Neverbalnog teatra na osječkoj Akademiji za umjetnost i kulturu.