Prijava

Vaša prijava

Iz radionice Scene Gorica proizašla predstava Šenoa i Slava, priča o sastanku i rastanku

[]

Nakon uspješnih dramskih tekstova komičnog karaktera, Gradsko kazalište – Scena „Gorica“ nakon dugo vremena na svoj repertoar postavlja dramski komad. Riječ je o edukativnoj, socijalno i politički angažiranoj dokumentarno-igranoj predstavi o životu Slave i Augusta Šenoe koja će svoju premijeru imati u petak u 20 sati.

– Već neko vrijeme razmišljamo kako da turopoljski kraj uvedemo u Scenu Gorica, a da je povezano na nekoliko nivoa. Ove je godine obilježavanje 140.godišnjice smrti Augusta Šenoe, a koji je umro na sam dan Grada Velika Gorica. Znamo puno o Slavi pl. Ištvanić u koju se Šenoa zaljubio. Njih dvoje su bili 13 godina u braku i imaju pravu, iskrenu ljubavnu priču koja je, vjerujem, inspiracija svim Turopoljcima koji tu priču znaju – ispričala nam je Mia Krajcar, voditeljica Scene Gorica, a koja ujedno u predstavi glumi Slavu.

– Moram priznati da otkada smo objavili da radimo ovu predstavu neprestano mi zvoni telefon i ljudi pitaju kada će biti repriza. Sretna sam i ponosna da u trenutku kada sam ja voditeljica Scene Gorica se postavlja i dramski komad – ponosno će Krajcar.

Čast utjeloviti lik turopoljskog zeta pripala je poznatom hrvatskom glumcu Amaru Bukviću.

– Nitko još do sada nije napisao takav tekst o Šenoinom životu. Ne znam kada je netko igrao Šenou tako da mi je to velika čast. Mislim da ćemo u ovom komadu ljudima puno više približiti njegov život, zatim odnos koji je imao sa svojom Slavom te će se vidjeti koliko je zapravo ona njemu pomagala u njegovom radu. Usudio bi se reći da smo uspjeli napraviti jedan „bombon“ od predstave koji ne traje dugo, a daje informacije za koje nitko nije znao – istaknuo je Bukvić.

Predstavu je ova vrijedna ekipa pripremala zadnjih mjesec i pol dana, ali prije nego što su stali na kazališne daske u dvorani Gorica, sve čitačke probe odrađene su online. Za tekst je bila zadužena Lada Kaštelan.

– Prije nego što sam počela pisati bilo je nužno istražiti neke činjenice. Nisam mnogo znala o njegovom privatnom i intimnom životu i priči. Pronašla sam mnogo dokumentarnog materijala koji sam iskoristila te ga rekonstruirala. Bio mi je užitak pronalaziti stvari, a velika pomoć i inspiracija mi je bila kuća Šenoa – kazala je Kaštelan.

– Uvijek kada tako dobijete neku narudžbu teško je zamisliti kako će to na kraju izgledati, ali drago mi je da smo ipak realizirali ovu predstavu usprkos brojnim otkazivanjima zbog covida. Nadam se da će ovako jedna tužna i neobična predstava dugo ostati na ovim daskama. Jedva čekamo prvu publiku – istaknuo je redatelj Paolo Tišljarić.

S obzirom da Šenou još uvijek nisu u potpunosti izbacili iz lektire za srednje škole, Krajcer se nada da će je moći igrati za srednjoškolce. No, ono što ih nakon premijere čeka to su prvenstveno gostovanja po cijeloj Hrvatskoj.

– Ukoliko bude velika zainteresiranost, svakako ćemo staviti još koju izvedbu, ako ne u prosincu onda sigurno u siječnju Na žalost, još uvijek smo ograničeni epidemiološkim mjerama i u dvoranu Gorica može trenutno samo 120 gledatelja. Vjerujem da će Velikogoričane prvenstveno, ali onda i Zagrepčane i okolicu zanimati predstava i da će nam doći u Veliku Goricu pogledati je – zaključila je Krajcar.

Nakon premijere, prvu repriznu izvedbu, Velikogoričani će moći vidjeti 15.prosinca u 20 sati.