Prijava

Vaša prijava

FOTO Učenici iz Hribara kroz predavanje i likovnu radionicu učili o umjetniku Miroslavu Šuteju

[]

U Galeriji Galženica jučer je održano predavanje i likovna radionica, posvećeni i inspirirani radom jednog od najzanimljivijih i najkreativnijih hrvatskih umjetnika, Miroslava Šuteja. Ovo predavanje je treće događanje iz ciklusa ‘Razgovori o hrvatskim modernim i suvremenim umjetnicima (uz primjere iz fundusa Galerije Galženica)’ koji su se tijekom ove godine održavali u prostoru ove velikogoričke galerije.

Foto: Galerija Galženica

Iako su protekla događanja bila namijenjena odraslim posjetiteljima, ovoga puta gosti galerije bili su naši mlađi sugrađani – učenici, polaznici likovne grupe Osnovne škole Nikole Hribara iz Velike Gorice. U suradnji s njihovom profesoricom likovne kulture, akademskom umjetnicom Marijom Lovrić i povjesničarkom umjetnosti Teom Gudek Šnajdar, djeca su naučila više o radu ovog umjetnika. Nakon predavanja, zajedno su izradili kolaž inspiriran Šutejevim mobilnim grafikama.

2. Miroslav Šutej, mobilna grafika iz fundusa Galerije Galženica

Inače, Šutej je javnosti poznatiji kao autor hrvatskog grba i zastave, novčanica hrvatske kune, prvih dresova hrvatske nogometne reprezentacije te mnogih drugih poznatih vizualnih simbola iz hrvatske kulture. Također, autor je uvodne špice Dnevnika u 1990-ima, te špice Kviskoteke, kao i kipića Kviska.

Foto: Galerija Galženica

Prvu samostalnu izložbu Šutej je održao već godinu dana nakon diplome, 1962. godine u Galeriji Studentskog centra u Zagrebu. U početku karijere radio je crteže u akvarelu, no kasnije se sve više počeo izražavati u mediju grafike. Ubrzo je postao jedan od glavnih predstavnika optičke umjetnosti (Op Arta) u Hrvatskoj. Jedno od najpoznatijih djela ovog tipa mu je više verzija ‘Bombardiranja očnog živca’, gdje ritmički raspoređujući sitne geometrijske oblike stvara efekt koji doslovce uznemirava očni živac.

Foto: Galerija Galženica

Šutejevi radovi nalaze se u brojnim hrvatskim i svjetskim muzejima, poput Tate-a u Londonu, Moma-e u New Yorku, MSU-a u Zagrebu i MMSU-a u Rijeci. No, u i našem gradu, Galerija Galženica u svom fundusu čuva dvije Šutejeve mobilne grafike.