Prijava

Vaša prijava

Lucijsko spravišće: POT prihvatio inicijativu za preimenovanjem parka kod muzeja u Park Plemenite općine turopoljske

[]

Tradicionalno Lucijsko spravišće Plemenite opčine turopoljske održano je 13. prosinca, no s jednom izmjenom. Umjesto tradicionalnog spravišća u Starom gradu Lukavcu, oštećenom u potresu, na ovogodišnjem spravišću u Muzeju Turopolja sudjelovali su samo suci. Prisege je tako dalo 18 sudaca, a spravišće je proteklo u duhu odredbi povelje turopoljskog bratstva.

Na samom početku, među plemenitaše je stiglo betlehemsko svjetlo kojeg su donijeli turopoljski skauti uz poruku mira i zagovora svete Lucije, zaštitnice Turopolja, poručivši članovima POT-a da i dalje, kao svjetlo svijeće, gore iz ljubavi prema ovom kraju i za dobrobit cijelog Turopolja.

Nakon tradicionalne Povelje turopoljskog bratstva koju je pročitao Drago pl. Katulić, dožupan Kosić iznio je izvještaj o provedenim izbora sudaca i sučijskih dužnosnika u 2021. na mandat od jedne godine. Od 22 sučije izbori su održani u njih 16, ukupno je izabrano 18 sudaca u 16 plemenitih sučija od kojih sučije Mraclin i Kuče po statutu imaju pravo na izbor dva sudaca.

Tradicionalno Lucijsko spravišće Plemenite opčine turopoljske – prisega – foto: Josip Škof

Župan turopoljski Juraj pl. Odrčić iznio je kratak pregled rada u još jednom epidemijskoj godini u kojoj su izostala velika okupljanja i proslave poput Vincekova, Kobasijade i Jurjeva. Stoga se više prionulo poslu na drugim poljima, a najveći uspjeh je zasigurno potvrda Oznake izvornosti za meso turopoljske svinje čime je ovo postao prvi proizvod Velike Gorice s ovom najvišom nacionalnom zaštitom.

– Završili smo dokumentaciju i predali sve što je potrebno da se ta oznaka izvornosti potvrdi i na razini Europske unije – izvijestio je župan najavivši nove aktivnosti na prepoznatljivosti turopoljskog pajceka.

U sljedećoj godini Plemenita opčina inzistirat će na obnovi dvorca Lukavec za što su u Gradskom proračunu osigurana prva sredstva te su naručene studije konstrukcijske obnove. Također, nakon što se izgradi interpretacijski centar s muzejskim depoom, u koji će se iseliti uredi iz Muzeja Turopolja, Plemenita općina turopoljska će tražiti više mjesta za prezentaciju POT-a u turopoljskoj vijećnici koju je POT izgradio 1765. godine.

– Dijelom bi to bio za novi postav, da se naša priča prezentira, ali i da mi svoj ured iz Pučkog otvorenog učilišta preselimo ovdje gdje mislim da mu je mjesto – kazao je Odrčić, a dodao i kako je prihvaćena inicijativa da se park ispred muzeja, koji sada nema ime, imenuje Parkom Plemenite općine turopoljske.

Tradicionalno Lucijsko spravišće Plemenite opčine turopoljske – foto: Josip Škof

Spomenut je i marljiv rad Turopoljskog banderija u proteklih godinu dana, ulaganje u opremu i pristupanje novih članova banderiju koji uvijek i svugdje prezentiraju naše Turopolje u najboljem svjetlu. Lucijskim spravišćem završila je obljetnička godina u kojoj je Plemenita općina turopoljska obilježila 30. godina od obnove rada 1991. godine.