Prijava

Vaša prijava

Knjiga “Judo za osobe s cerebralnom paralizom” Marine Drašković trebala bi potaknuti i druge klubove da se uključe u judo inkluziju

[]

U sklopu EU projekta “Judo inkluzija”, Judo klub “Fuji” izdao je knjigu trenerice Marine Drašković –  “Judo za osobe s cerebralnom paralizom”. Radi se o posljednjem velikom dijelu trogodišnjeg projekta koji završava 21. prosinca ove godine.
 
Knjiga je pisana kao priručnik u radu s osobama s cerebralnom paralizom, a ideja vodilja je da se potakne i druge klubove na otvaranje prilagođenih judo programa. 
 
U priručnik je uvrštena 41 judo tehnika, ne uključujući padove, a knjiga bi trebala biti tek prva u nizu na ovu bitnu temu. Judašica Marina Drašković, koja ima preko deset godina iskustva u treningu s osobama s cerebralnom paralizom te je pionirka na ovom području, vodila se idejom da knjiga posluži kao svojevrsni kurikulum za rad. 
 
Marina ističe kako je knjigu napisala na osnovi vlastitog iskustva i kako je svaka tehnika podložna dodatnim promjenama na individualnoj razini.
 
– Cerebralna paraliza je takva dijagnoza da svaka osoba ima drugačiju kliničku sliku i drugačije mogućnosti. Svaka tehnika se može prilagoditi na 17 načina. Trebaš samo biti malo kreativan da zadržiš smisao i formu tehnike, a da ju prilagodiš tako da netko tko, naprimjer, ne može niti klečati, izvede neku tehniku.- naglašava Marina.
 
Na priručniku je Marina radila dvije godine, bazirana je na dugogodišnjem iskustvu, a judašica ističe kako joj je svojim recenzijama uvelike pomogao Slaviša Bratić, jedan od najvećih judo stručnjaka. Ključna i finalna komponenta knjige – fotografije, snimljene su ovog ljeta. Pandemijski uvjeti i visoke temperature bili su izazov, ali uz profesionalce i puno volje sve je uspješno realizirano.
 
Pandemija nam je na razne načine poremetila projekt. Morali smo mijenjati scenarij u dokumentarcu, zbog lockdowna nismo mogli uopće trenirati neko vrijeme pa su uslijedili i beskontaktni treninzi koje je bilo teško izvesti s djecom. Za fotografiranje smo čekali popuštanje mjera, a kada smo konačno mogli to odraditi, u dvorani je bilo trideset stupnjeva. – priznaje Marina.
 
Knjigu su na “Sakura kupu” već preuzeli brojni judo klubovi, a Marina se nada da će knjiga potaknuti otvaranje grupa u drugim klubovima. U Samoboru već četiri godine djeluje judo grupa koja, slično kao Judo klub “Fuji”, radi s osobama s invaliditetom, a Marina se nada kako će uskoro početi raditi i s osobama s cerebralnom paralizom.
 
– Nadam da se da će iduće godine neki od klubova koji su dobili priručnike pokazati inicijativu i javiti se da i pogledaju neki od naših treninga da vide kako to izgleda u praksi. Cijela ideja priručnika je da barem još netko u Hrvatskoj to počne raditi. Bilo bi lijepo i da se mogu naći tri, četiri kluba pa da se organiziraju i kampovi, turniri i slično.- ističe Marina.
 
Osim klubova, priručnikom se služe i sami judaši s cerebralnom paralizom. Marina ih već koristi, poput udžbenika, na način da judaše unaprijed upoznaje s tehnikama koje će raditi na sljedećem treningu. 
 
– Za mene ova knjiga predstavlja zapisan i ukoričen dio dosadašnjeg rada koji bi trebao svima olakšati rad. Ona obilježava kraj projekta, ali je, na neki način, i novi početak. U budućnosti se nadam i drugom dijelu knjige s pripremnim i specifičnim vježbama koje nisam obuhvatila ovom knjigom.- zaključuje judo trenerica.
 
Judo klub “Fuji” planira prijave na nove međunarodne projekte za inkluziju, nadaju se nastavku i nekim novim judaškim projektima za osobe s invaliditetom.