Prijava

Vaša prijava

Veseli čovječuljci od đumbira unijet će miris Božića u vaš dom

[]

Gingerbread kolačići tradicionalna su adventska poslastica engleskog govornog područja, a sve popularniji su i kod nas. Sve više ljudi ohrabruje se na pripremu ove zabavne slastice. Nebitno ispečete li „čovječuljke“ ili sazidate kućicu – ovi keksići učinit će da svaki dom zamiriše na Božić.

Ako vam je domet u pripremi slastica zamutiti i ispeći palačinke, a pećnica vam je enigma, mogli biste posegnuti za instant verzijom ove slastice. Na policama supermarketa dostupan je instant miks primamljivog pakiranja, a uz dobivenu smjesu u kutiji morat ćete kupiti – maslac (ili margarin) i jaja. Kutija osim dvije smjese; za medenjake i glazuru (koja je u suštini šećer u prahu uz par stabilizatora) krije i šablone za kućicu te čovječuljka po kojima možete krojiti svoje mirisne kolačiće.

Za avanturiste, one koji žele impresionirati baku, mamu, partnera, sebe… Ostaje samo uhvatiti se ukoštac s kupnjom. Uz već spomenuti maslac i jaja morat ćete nabaviti melasu (po mogućnosti tekuću), šećer (kristal i u prahu), glatko brašno, sodu bikarbonu te začin za medenjake.

Mi smo se odvažili na oba postupka.

Miksati, mijesiti i hladiti tijesto (barem pola sata) morat ćete u oba slučaja. Sastav glazure (šećer u prahu, bjelanjak), u svakom slučaju, nije kompleksan. Bilo bi dobro potrošiti dodatnih 25 kuna na kalupe/rezače jer tijesto za medenjake mora biti fino ohlađeno dok se reže. Nevješta ruka reže sporije po kartonskim ili papirnim šablonama, a toplo tijesto postaje sve ljepljivije i neposlušnije.

Prednost instant miksa je što ništa osim maslaca ne moramo vagati no nedostatak je manjak kontrole nad količinom začina i šećera. Također, pri pripremi, ipak preporučujemo da u kupovni miks dodate dvadesetak grama maslaca više od preporučenog kako bi smjesa bila podložnija modeliranju.

Kod pripreme gingerbreadsa „od temelja“, osim popisa sastojaka, problem stvara i vječna dilema – koji recept odabrati? Neiskusni neće odmah prepoznati recept s dobrim omjerima i nanjušiti „kad tu nešto smrdi“. Ne zamarajte se time, uči se na greškama, izaberite recept, a idući put možete isprobati drugi.

Jedno je sigurno, gingerbread kolačići su vesela zabava za cijelu obitelj, a sljedećeg Božića možda se odvažite i na kućicu od medenjaka.