Prijava

Vaša prijava

Gorički lopovovi više nisu noćne ptice, kradu danju i to uglavnom zlato i novac, a policija je uspješno riješila trećinu slučajeva

[]

Velikogorička policija u prošloj je godini imala pune ruke posla. Tijekom 2021.godine zabilježeno je ukupno 648 kaznenih djela, što je za 70 više od godine prije, kada je zabilježeno 578 kaznenih djela. S obzirom na brojke možemo reći da se radi o povećanju za 12,11 posto.

No, s druge strane u 2021.godini djelatnici PP Velika Gorica uspjeli su riješiti 489 kaznenih djela što bi u postocima iznosilo oko 75,5 posto, dok je 2020. razriješenost bila 409 kaznenih djela odnosno 70 posto.

– Po pitanju opće sigurnosti i kaznenih djela općeg kriminaliteta kao što su krađe, provale, razbojništva…tijekom 2021. zabilježeno je 380 takvih kaznenih djela. U usporedbi s 2020. godinom imali smo 430 takvih kaznenih djela što bi značilo da je došlo do zamjetnog pada od 50 kaznenih djela. Kao što sam rekao provale, krađe, razbojništva, što u kuće, vikendice, krađe iz trgovina, razbojništva u kioske, benzinske, kladionice i zlatarnice tih kaznenih djela je bilo manje u usporedbi s prošlom godinom – istaknuo je gorički inspektor Nikica Ljubanović.

Kada je riječ o provalama u domove, kuće i stanove i u toj domeni došlo je do određenog pada. Tako je 2021.godine zabilježeno 50 provala, dok su kuće i stanovi na meti lopova u 2020.- oj godini bile 55 puta.

– Počinitelji su bili bazirani nešto više na obiteljske kuće pa smo tako prošle godine imali 47 provala u obiteljske kuće, dok je 2020.godine bilo njih 49. Kada su stanovi u pitanju tu je brojka nešto manja, u 2021.godini stan je bio na meti lopova samo tri puta, a godinu prije 6 puta – dodao je Ljubanović.

Što se tiče kaznenih djela u pokušaju, gdje je počinitelj pokušao provaliti u unutrašnjost kuće ili stana, a tom prilikom nije nastala nikakva materijalna šteta u vidu da ništa nije ukradeno, u 2021.godini bilo je 18 takvih pokušaja, a 2020.godine bilo je 20 pokušaja.

– Sukus svega je da je došlo do pada svih kaznenih djela i kuća i stanova i pokušaja. Sve je u padu. A od zanimljivijih stvari je da je razriješenost ovih kaznenih djela na relativno dobroj razini. Riješeno je 1/3 ovih dojava, odnosno da su utvrđeni počinitelji i protiv njih je podnesene odgovarajuće prijave – naglasio je inspektor i dodao kako je najviše kaznenih djela zabilježeno u prvom djelu godine.

– Konkretno u siječnju je bilo 11, veljači i ožujku je bilo 8 provala u domove. Najmanje ih se dogodilo naredna tri mjeseca. U travnju je bila jedna provala, u svibnju ih nije bilo te je jedna bila ponovno u lipnju. U drugoj polovici godine, taj broj se mijenjao iz mjeseca u mjesec – rekao nam je.

Krade se isključivo zlatan nakit i novac te je to u više od 80 posto provala isključivo meta provalnika.

– U nekoliko kuća imali smo krađe skupocjenijih satova, a ove godine nismo zabilježili kaznenih djela u kojima bi predmet bile određene umjetnine, slike, skulpture. Što se tiče televizora, laptopa, mobitela…to je u nekim zanemarivim brojkama – naglasio je Ljubanović i spomenuo kako je brojčano i statistički najveći broj provala bio u samom centru i krugu Velike Gorice.

A da se više niti lopovima ne krade u kasnim noćnim satima, pokazuje i činjenica da se sve više provala i krađa uglavnom događa u poslijepodnevnim satima i to u razdoblju od 13 do 19 sati.

Livno: Policija Bosne i Hercegovine 24.07.2018., Livno, Bosna i Hercegovina – Policijska traka. Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Izdvojit ćemo ovdje još i kaznena djela iz domene maloljetničke delikvencije koja se odnose na kaznenopravnu zaštitu djece i obitelj.

– Tu je doista došlo do povećanja kaznenih djela. Tako je u 2021. bilo zabilježeno 169 djela, dok je u 2020. godini bilo 91 kazneno djelo. Povećanje je to od 78 kaznenih djela, u postocima bi to iznosilo 85 posto. Razlog povećanja je vjerojatno to što je došlo do uvrštavanja u zakon kaznenog djela nasilja u obitelji što je prije bio prekršaj. Zadnjih pola godine, možemo reći da je broj prekršaja iz domene nasilja u obitelji u određenom padu – kazao je inspektor.

Što se tiče prometa, 2021.godine bilo je 23 kaznena djela u toj domeni, dok je godinu ranije bilo njih samo 16.

Inače, kaznene prijave u ovom slučaju podnose se kada u prometnoj nesreći dođe do teških tjelesnih ozljeda ili smrtne posljedice. Ako je netko lakše tjelesno ozlijeđen, to ne potpada pod kazneno djelo već prekršaja.