Prijava

Vaša prijava

Proširuju se gorička groblja, a broj umrlih u prošloj godini povećan je u odnosu na 2020.godinu

[]

Djelatnici VG Komunalca početak godine i povremene povoljne vremenske uvjete, iskoristili su za radove na proširenju kapaciteta, odnosno izgradnji dodatnih grobnih mjesta. Tako je u tijeku izgradnja grobnih mjesta u Vukovini.

– Već smo neko vrijeme tamo i čim nam je vrijeme dozvolilo počeli smo s izgradnjom betonskih okvira. U ovih deset dana izgradili smo desetak novih grobnih mjesta i nastavit ćemo i dalje. Za sad je u planu proširenje od 30-ak novih grobnih mjesta. Osim toga izradit će se i glavna staza na proširenom dijelu groblja te sanacija 4 glavne asfaltirane staze, a i izmjestit će se ograda – ispričao nam je Ivica Kolarec, voditelj Uslužne jedinice groblja VG Komunalca.

Foto: FB VG Komunalac

VG Komunalac, inače upravlja i održava 13 groblja na području Grada Velike Gorice te Općina Pokupsko i Kravarsko. Kolarec je najavio i radove na groblju u Dubrancu.

– Mrtvačnica u Dubrancu je izgrađena i stavljena u funkciju ispraćaja pokojnika, a uskoro i tamo krećemo s radovima izgradnje betonskih okvira te smo sigurni da ćemo do sredine godine i u Dubrancu osigurati nova grobna mjesta. A započelo se i s gradnjom prilazne staze na novom ograđenom i proširenom dijelu groblja u Ščitarjevu. Svi radovi intenzivirat će se u narednih mjesec do dva – ističe Kolarec.

U Kušancu, dovršava se mrtvačnica i oproštajna građevina, glavne staze i hortikulturno uređenje.

– Planirani završetak radova i službeno otvorenje bit će sigurno u ovoj godini. Moram podsjetiti da je Kušanec groblje koje je projektirano da ima dovoljno mjesta za ukope za narednih 100 godina. Sada smo u prvoj fazi izgradnje grobnih mjesta, a radi se o projektu na 12 tisuća hektara što će biti dovoljno za narednih 30 godina. Grobna polja radit će se u etapama ovisno o potrebama – naglasio je Kolarec te dodao kako je i na svim drugim grobljima poput Velike Bune i Šiljakovine osiguran dovoljan broj grobnih betonskih okvira za dodjelu na korištenje.

Spomenimo kako je i u planu proširenje groblja u Novom Čiču, a trenutno je u izradi projektna dokumentacija pa će fizički radovi proširenja pričekati još neko vrijeme.

S obzirom na cijelu situaciju s pandemijom, VG Komunalac bilježi povećane potrebe za grobnim mjestima jer je zbog covida povećan i broj umrlih.

–  Napravili smo godišnju analizu ukopa za 2021.godinu koja je pokazala više umrlih u odnosu na godinu ranije. U 2021. godini na osam groblja pokopano je tako 756 velikogoričana, dok je godinu ranije ta brojka bila za stotinjak manja, odnosno 648 ukopa. Spomenimo kako udio COVID-19 ukopa u odnosu na ukupno ukopa u prošloj godini na grobljima Grada Velike Gorice iznosi 16 posto što bi u brojkama značilo 121 ukop  – istaknuo je Kolarec.

Više o ukopima po mjesecima možete vidjeti u tablici: