Prijava

Vaša prijava

Najavljen rast cijena struje i plina planira se ublažiti smanjenjem PDV-a na iste, ali…

[]

Cijene hrane i kućanskih potrepština narasle su preko noći, cijene goriva opet rastu, u najavi je poskupljenje struje i plina, uz sve navedeno dolazi nam i prelazak na Euro, sve je to nešto što će građani itekako osjetiti na svojim kućnim budžetima, a teško je da će plaće, a o mirovinama da i ne govorimo sve to pratiti. Iz Vlade su na stolu sve opcije kako bi sve prošlo što bezbolnije, ali vrlo brzo ćemo znati koliko će to biti uspješno.

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić rekao je jučer da još ne želi spekulirati oko iznosa smanjenja stopa PDV-a na struju i plin, da bi cijeli paket mjera za umanjenje efekta rasta cijena trebao biti poznat najkasnije 1. travnja, a najavio je da će se vrlo brzo reagirati i na rast cijena goriva, prenosi portal Novi list.

Taj paket mjera, ponovio je Marić, trebao bi se temeljiti na tri segmenta – jedan se odnosi na nadogradnju već postojećeg modela vaučera za socijalno najugroženije skupine društva, zatim, računa se na Hrvatsku elektroprivredu (HEP) i ostala društva koja, u kontekstu sagledavanja cjelokupne cijene, mogu dati svoj doprinos ublažavanju najavljenog rasta cijena, dok naposljetku takav doprinos mora dati i porezna politika.

-Međutim, koje stope i koje će biti u konačnici odluke, za sada ja ne bih spekulirao-rekao je Marić.

Prati se situacija i razvoj događaja, nitko se ne želi “zaletavati” s izjavama s obzirom da treba biti oprezan, jer mjere uvijek imaju i “drugu stranu medalje”, odgovorio je Marić na novinarsko pitanje o najavi da bi i HEP trebao podnijeti određeni teret, čime bi imao i eventualne minuse u poslovanju.

Marić je podsjetio da je stopa PDV-a na isporuku električne energije snižena još s 1. siječnjem 2017. godine s 25 na 13 posto, dok to nije učinjeno i s plinom, između ostalog i iz razloga što Hrvatska nije u potpunosti plinificirana te plin nije jednako rasprostranjen kao što je primjerice električna energija.

Podsjetio je da će cijene plina ostati na ovoj razini do 1. travnja, kada bi sezona grijanja već trebala krenuti prema kraju. Taj datum je označio i kao “horizont”, odnosno do kada bi najkasnije paket mjera trebao biti predstavljen.