Prijava

Vaša prijava

Predstavnici Hrvatskih velikana svoju četvrt nazvali kvartom bez ulaza i izlaza

[]

Predstavnici Gradske četvrti Hrvatski velikani danas su održali konferenciju za medije, koju su kako kažu, sazvali radi kontinuiranog ne komuniciranja nadležnih službi u gradu s predstavnicima ove gradske četvrti, ali isto tako i dinamike izvođenja radova u njihovoj četvrti u kojoj je trenutno aktivno najviše gradilišta. Jedan od “glavnih” problema je zatvaranje Rakarske ulice u kojoj do travnja traju radovi na rekonstrukciji, no promet je ipak dopušten stanarima i vozilima gradilišta.

– Okupili smo se kako bi u ime građana ove četvrti pružili ruku suradnje nadležnim službama, koje ovom prilikom pozivamo da ne donose jednostrane odluke, te da se posavjetuju s predstavnicima gradske četvrti kao i s građanima prije bilo kakve veće intervencije u našoj gradskoj četvrti. Primjer tome može poslužiti 14.listopada 2021 gdje su sudjelovali gospođa Ema Jurić ispred grada, predstavnik Rocco Commerca , predstavnik ZET-a i vijećnici GČ, a na temu zatvaranja križanja Pleška – Rakarska – Zvonimirova – Franje Lučića. Glavna zamjerka nadležnim službama je ta što nas dovedu pred gotov čin te prebacuju odgovornost na predstavnike gradske četvrti. Tako se može čuti kako smo mi odgovorni za stanje nogostupa, raskopanih cesta u sklopu aglomeracije i druge besmislice koje gospoda iz ureda za komunalne djelatnosti i promet prebacuju na nas – požalio se Zoran Lovrić, predsjednik četvrti te istaknuo kako su oni po svojim nadležnostima samo savjetodavno tijelo i veza između nadležnih odjela u gradu i građana.

zatvorena cesta, radovi,

25.01.2022. – Velika Gorica – Konferencija za medije Gradske četvrti Hrvatski velikani na temu zatvaranja Rakarske za promet – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Kronološki situaciju događanja pojasnio je tajnik četvrti Ivan Godinić te istaknuo kako je krajem prosinca pristiglo rješenje o početku radova na sjevernoj strani Rakarske ulice te je prema prvom elaboratu stajalo kako je Svačićeva obilazni pravac.

– Međutim početkom godine, točnije 13.siječnja, izmijenjeno je rješenje i pretpostavljam da je tada shvaćeno da obilazni pravac nije adekvatno određen pa je tada upisano da je obilazni pravac Zagrebačka. U izmjeni tog elaborata koji je kompatibilan s navedenim rješenjem  stoji da je Svačićeva ulica kao obilazni pravac s pripadajućim grafički dijelovima znakovima i obilaznim pravcima. Pretpostavlja se da se na komisijskom sastanku prošle godine u listopadu nije niti znalo da se kreće u ove radove – naglasio je Godinić te dodao kako u planu građenja komunalne infrastrukture za ovu godinu stoji i rekonstrukcija slijepe ulice Podložnica, koja je obuhvaćena trenutnim radovima i koja je jedini izlaz na Rakarsku ulicu. Za tu svrhu predviđeno je 3,8 milijuna kuna za rekonstrukciju.

25.01.2022. – Velika Gorica – Konferencija za medije Gradske četvrti Hrvatski velikani na temu zatvaranja Rakarske za promet – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

– Temeljni problem nam je što mi osim što nismo obaviješteni, ne sudjelujemo u odlučivanju o ovakvim stvarima. Hipotetski bi se mogla dogoditi sljedeća situacija, a to je ta da ako trenutni radovi traju do travnja ove godine i tada se na sjevernoj strani Rakarske zakopa zadnja lopata, već idući dan se može dogoditi da krenu radovi na aglomeraciji na drugoj strani ulice. Po nekoj predviđenoj računici to bi moglo biti završeno do kolovoza, a kada bi mogli krenuti idući spomenuti radovi, a to je rekonstrukcija Podložnice. Provest ćemo još jednu godinu u radovima za koje možemo reći da su u potpunosti nekoordinirani te djeluju stihijski i neplanski – rekao je Godinić.

Simbolično predstavnici GČ Hrvatski velikani nazvali su svoju četvrt “Kvart bez ulaza i izlaza” navodeći kako je to zbog same komunikacije odnosno ne komunikacije nadležnih u gradu već i prometnog kolapsa u četvrti. No, na pitanje jesu li oni ponudili svoje rješenje kako ne bi došlo do ove situacije, Lovrić ističe.

– Naš uvjet je bio da se može prometovati i zatvarati križanje Rakarska – Pleška, ne znajući i da će ovaj dio ići u rekonstrukciju. Dobili smo obećanje kako će ići prvo u rekonstrukciju Svačićeva te po njenom završetku da će se zatvarati ovo križanje. No, međutim nije ništa riješeno, dobili smo samo obećanja – rekao je Lovrić te dodao kako oni samo žele da se s njima sjedne i razgovara.

25.01.2022. – Velika Gorica – Konferencija za medije Gradske četvrti Hrvatski velikani na temu zatvaranja Rakarske za promet – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Osim toga, Lovrić se požalio i kako njihova gradska četvrt radi u ne odgovarajućim uvjetima jer još uvijek nemaju osnovna sredstva za rad poput računala, printer, projektora i slično, a kako bi ostvarili još bolju komunikaciju s građanima.

– Za to je nadležan ured za mjesnu samoupravu. Još u kolovozu prošle smo donijeli smo pravovaljane odluke, a još uvijek nismo dobili odgovor što je sa sredstvima od prošle godine za koja je vijeće GČ uredno predala odluke i poduzela sve potrebne ostale radnje. Sve što radimo plaćamo iz svog džepa – dodaje Lovrić i govori nam kako sve što su dobili jest službeni broj telefona za komunikaciju s građanima, ali i mobilni uređaj.

Na kraju je poručio kako oni traže samo ono što im pripada, a to je da ih se pita kada se nešto planira u njihovoj četvrti, a ne slanje obavijesti i dovođenje pred gotov čin. Ovom prilikom Lovrić je pozvao gradonačelnika na hitno djelovanje i razgovor kako bi riješili nastale probleme.

25.01.2022. – Velika Gorica – Konferencija za medije Gradske četvrti Hrvatski velikani na temu zatvaranja Rakarske za promet – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr