Prijava

Vaša prijava

U najavi testiranje školske djece svakog tjedna kako u samoizolaciju ne bi morali oni koji nisu pozitivni

[]

Školska djeca uskoro će trebati obaviti testiranje uoči odlaska u škole. Kako doznaje Jutarnji, u tijeku je razrada plana koji je predložilo Ministarstvo znanosti i obrazovanja, a po njemu bi se testovi distribuirali svim školama u Hrvatskoj, nakon čega bi se podijelili roditeljima. Učenici od prvog osnovne do završnih razreda srednje škole kod kuće bi se testirali jednom tjedno, a Ministarstvo će o tome uskoro objaviti detaljnije informacije. Cilj testiranja je ukidanje samoizolacija za sve učenike koji nisu pozitivni.

Potpredsjednik Vlade i šef Nacionalnog stožera civilne zaštite, Davor Božinović, potvrdio je za Jutarnji list da se ide u tome smjeru, s ciljem da zdrava djeca čim manje izostaju s nastave.

– Smatramo da je to logičan smjer. Jako je puno bolesne djece, ali i samoizolacija. Načelan plan je da djecu testiraju roditelji ponedjeljkom prije škole. Za sada se planira test jednom tjedno, no ako se pokaže netko pozitivnim, onda epidemiološka služba i škole određuju kako dalje – kaže Božinović.

Po okvirnim podacima, mjesečno bi za testove trebalo izdvojiti između 70 i sto milijuna kuna.

Očiti je cilj ovoga poteza da škole ostanu otvorene, da učenici u najvećoj mjeri budu na nastavi u razredu, odnosno da se smanji broj samoizolacija. U Vladi vjeruju kako je riječ o dobrom planu s čijom bi realizacijom trebalo početi što prije.

Prema podacima Ministarstva znanosti i obrazovanja od utorka, na online nastavi je ukupno 255 osnovnih i srednjih škola, pozitivnih učenika je 12.220, a nastavnika 1810. Podatke o samoizolaciji, po kojima je pod mjerom trenutno 6766 učenika, treba uzeti s rezervom jer djelatnici HZJZ-a ne stižu unijeti sve podatke zbog velikog broja samoizolacija.

U Zagrebu je 26 škola na online nastavi, a u Zagrebačkoj županiji njih 20.