Prijava

Vaša prijava

Velikogorički MOST pita: Zašto u Velikoj Gorici nema poticane stanogradnje?

[]

Na konferenciji za novinare velikogoričkog ogranka MOST-a govornika su bila četiri, a tema samo jedna – poticana stanogradnja, odnosno pitanje zašto ona ne postoji u našem gradu. Izlaganje mostovaca otvorio je gradski vijećnik Ivan Bekavac.

– Zadnjih godina zbog niza okolnosti trend je kupnje obiteljskih kuća, rušenja istih i na njihovom mjestu izgradnje zgrada s deset ili 20 stanova. Gdje je živjelo četvrto do osmero ljudi, sad će živjeti između 30 i 60. Gdje su se parkirala i prometovala dva-tri automobila, sad će ih biti između 15 i 45, gdje su vodu trošile dvije, sad će ih trošiti deset do 20 perilica rublja… – kazao je Bekavac, pa zapitao:

– Gdje je nestao urbanizam koji je bio ponos našeg grada prije više od 30 godina? Zašto se grad planski ne razvija i ne širi kako bi i rubni dijelovi grada dobili potrebnu infrastrukturu, vrtiće, dječja igrališta i druge sadržaje? Kada će početi gradnja Doma umirovljenika s obzirom da zemljište i nacrti postoje. Odnosno, nažalost, postojali su, to je gradonačelnik najavio prije izbora, a umjesto toga imamo izgradnju još jednog tržnog centra u Podložnici, na mjestu gdje je gradonačelnik svojedobno obavio fotografiranje s ministrom i najavio izgradnju baš na tom mjestu. Sve navedeno jasno govori u prilog potrebe razgovora o izostanku odgovarajućeg planiranja i provedbe plana u našem gradu, a gdje nema toga cvatu druge mogućnosti, pa zato je i Tema današnje pressice je tajna izostanka poticane stanogradnje u Velikoj Gorici.

Bekavac je istaknuo i kako Agencija za promet nekretnina godinama uspješno surađuje s brojnim jedinicama lokalne samouprave, kako je izgrađeno više od 500 zgrada te deseci tisuća stanova diljem Hrvatske.

– Međutim, svih ovih godina niti jedan takav stan ili zgrada nije izgrađen u Velikoj Gorici. Nisu svi u mogućnosti platiti skupo novi stan na teret tridesetogodišnjeg kredita. Mladima bi itekako odgovarao model kupnje po povlaštenoj cijeni koju jamči program poticane stanogradnje – zaključio je Bekavac, nakon kojeg je riječ preuzela Valentina Dorotić.

– Osobno se nisam susrela s tim problemom, no nekolicina meni dragih ljudi jest. Kad mi netko od njih kaže da se odlučio na kupnju nekretnine i da čeka APN-ov natječaj, ja se na to nasmijem i onak’ po turopoljski im velim da ‘s te mele ne bu kruva’ – započela je Dorotić i nastavila:

– Zadnjih godina niču brojne zgrade i stanovi na području našeg grada i iznenađuje okolnost kako je Velika Gorica jedini grad ove veličine koji nema niti jednu zgradu izgrađenu iz financijskog okvira poticane stanogradnje. Proteklih pet godina okolnosti na tržištu stanova dovele su do povećanog interesa za kupnju stana u Velikoj Gorici, no unatoč izrazitoj stanogradnji teško je naći stan u Velikoj Gorici jer su stanovi mahom rasprodani. Više je nego jasno da je bilo i ranije potrebno govoriti o poticanoj stanogradnji, a posebno zadnjih godina uslijed povećanog interesa, nakon velikih potresa koji su zadesili Zagreb i Banovinu. Mlade obitelji koje u našle dom u Velikoj Gorici plaćaju kvadrat stana po znatno većoj cijeni nego li je propisano zakonom o poticanoj stanogradnji, čime su u startu u znatno gorem položaju od mnogih građana drugih gradova koji imaju priliku kupiti stan po znatno nižoj cijeni iz programa poticane stanogradnje.

Nadovezao se i Filip Martinčević:

– Kvadrat stana u programu poticane stanogradnje, po cijeni zajamčenoj zakonom, košta 1.300 eura. Jedinice lokalne uprave obično sudjeluju u projektima doniranjem zemljišta ili troškom gradnje lokalne infrastrukture. Svi, ali ne i gradska uprava Grada Velike Gorice. Međutim, kad su u pitanju privatni investitori, gradska uprava spremna je odvojiti financijska sredstva za potrebe izgradnje lokalne infrastrukture za buduće stanare nove zgrade u kojoj kvadrat stana košta i dvostruko više nego li u programu poticane stanogradnje.

Na ovu se temu osvrnula i Lucija Markuz:

– Vijeće gradske četvrti Miljenko Granić predložilo je izgradnju novih ulica prema potrebi građana te gradske četvrti, međutim prijedlog vijeća gradske četvrti nije se našao u prijedlogu izgradnje grada Velike Gorice koji je bio u javnoj raspravi. Ne poštuje se volja građana, ali zato se mimo prijedloga izgradnje grada najavljuje i priprema izgradnja novih ulica koje niti je predložilo vijeće gradske četvrti, niti je bilo u prijedlogu izgradnje grada koji je bio u javnoj raspravi.

Na kraju je još Ivan Bekavac istaknuo i kako MOST nije protiv širenja grada, ali uputio je čelnicima Grada još nekoliko pitanja:

– Kad treba graditi u okviru programa poticane stanogradnje zgrade po cijeni od 1300E za kupca stana, zašto onda gradska uprava odgovara zainteresiranim poduzetnicima i agenciji za promet nekretnina kako nema sredstava za izgradnju lokalne infrastrukture?

– Kad treba graditi lokalnu infrastrukturu za potrebe izgradnje zgrada u kojima se prodaju stanovi po znatno, pa i dvostruko skupljoj cijeni, kako to da onda ima financijskih sredstava za izgradnju lokalne infrastrukture?

– Zašto se zanemaruju prijedlozi vijeća gradske četvrti Miljenko Granić, a onda se u planu izgradnje odjednom pojavljuju prijedlozi kojih nije bilo u prethodno provedenoj javnoj raspravi ?

– Zašto gradska uprava ne odgovara na pitanja vijećnika gradske četvrti Miljenko Granić kad pitaju zašto u Prijedlogu izgradnje Grada nema ni jednog prioriteta vijeća najveće gradske četvrti?

– Zašto gradska uprava ne odgovara na poslane primjedbe i komentare vijeća gradske četvrti na plan iz javnog savjetovanja?

– Zašto gradska uprava sukladno statutu ne daje mišljenje na Plan rada Vijeća gradske četvrti, a radi mogućeg usuglašavanja i poštivanja volje građana?


Jeste li vidjeli Katu?