Prijava

Vaša prijava

USKOK uhitio šefa aerodromske policije, određen mu istražni zatvor

[]

USKOK je kazneno prijavio gradonačelnika Ivanić Grada Javora Bojana Leša, šefa zagrebačke aerodromske policije Željka Bradića i još jednog trgovca. Bradiću je određen istražni zatvor kako ne bi mogao utjecati na svedoke i ponoviti kazneno djelo. Kako doznaje portal 24 sata, trgovac je Dušan Veselinović.

Kako se navodi u priopćenju, USKOK je na temelju kaznene prijave PU zagrebačke donio rješenje o otvaranju istrage protiv njih zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti te trgovanja utjecajem.

-Osnovano se sumnja da je prvookrivljeni u razdoblju od 1. travnja 2021. do 27. siječnja 2022. u Zagrebu i Velikoj Gorici, kao načelnik Postaje aerodromske policije Pleso, pristao na traženje drugookrivljenog da mu u više navrata na Međunarodnoj zračnoj luci Zagreb – Franjo Tuđman omogući carinski nenadzirane prelaske državne granice-kažu iz USKOK-a.

Tako je prvookrivljeni osigurao drugookrivljenom izlazak iz prostora MZLZ Franjo Tuđman osobno ili po njegovom nalogu posredstvom podređenih mu policijskih službenika, bez provođenja granične i carinske kontrole i time mu omogućio da prilikom više povrataka iz Istanbula u Hrvatsku izbjegne carinski nadzor prtljage u kojoj je nosio odjevne predmete i obuću s neoriginalnim oznakama raznih robnih marki prethodno pribavljene u Turskoj radi daljnje prodaje na crno u Hrvatskoj.

Također mu je na taj način omogućio i izbjegavanje naplate dužnih carinskih davanja odnosno oduzimanja krivotvorene robe i pokretanja prekršajnog postupka protiv njega.

-Nadalje, tijekom kolovoza i listopada 2021. godine, u Velikoj Gorici i Ivanić Gradu, trećeokrivljeni je, koristeći autoritet gradonačelnika Ivanić Grada, od prvookrivljenog kao načelnika Postaje aerodromske policije Pleso, zatražio da mu omogući parkiranje osobnog vozila kojim se koristio bez plaćanja naknade.

-Omogućio mu je i čuvanje tog vozila na parkiralištu Postaje aerodromske policije Pleso za vrijeme putovanja, iako je bio svjestan da je navedeno parkiralište namijenjeno samo za službene potrebe Postaje aerodromske policije Pleso, objavio je USKOK.