Prijava

Vaša prijava

Vlada pomaže građanima smanjenjem PDV-a na plin, hranu, uloške…

[]

Paket mjera za ublažavanje rasta cijena koji se očekuje 1. travnja bit će ”sveobuhvatan i vrijedan 4,8 milijardi kuna”, najavio je premijer Andrej Plenković, koji je predstavljanje mjera pomoći započeo opsežnim izlaganjem kako je došlo do rasta cijena plina u svijetu, a završio riječima: -Da nema Vladine intervencije, od 1. travnja računi za struju bi poskupjeli 23 posto, a za plin 79 posto, prenosi dnevnik.hr.

-Paket mjera se odnosi na kućanstva, poduzeća i poljoprivrednike te je univerzalan – ublažavamo rast cijena električne energije, HEP će podnijeti dio tereta, istaknuo je Plenković, te dodao da imaju porezna rasterećenja, socijalne naknade, jednokratne naknade za umirovoljenike i potpore za poduzeća, a poseban program su potpore za poljoprivrednike i ribare.

Objasnio je da će rast cijena struje biti limitiran na 9,6 posto, a plin će rasti najviše do 20 posto, naime, ”prosječna cijena može se kalkulirati tek na kraju veljače, koja se uzima kao referentna točka i onda se formira za iduću godinu”.

 

-Danas u Hrvatskoj prosječna cijena godišnjeg računa za struju u kućanstvu iznosi 3400 kuna. Da ništa ne napravimo, ta cijena bi narasla za 782 kune, na 4182 kune prosječno u godini dana. S našim mjerama, ono što je bilo 3400 narast će na 3725, dakle 325 kuna godišnje. Mjerama smo uštedjeli našim građanima 457 kuna, izračunao je Plenković.

Smanjenjem PDV-a na pet posto i Vladinim vaučerima vezano za rast cijene plina doći će do rasta od samo 17 posto. Plenković je objasnio da će se potpore građanima odnositi na sve koji se koriste plinom i direktna potpora im je 10 lipa po kilovat satu, odnosno 20 posto projicirane cijene.

-To će državu koštati oko 600 milijuna kuna, a novac za to će se namaknuti prodajom slobodnih emisija stakleničkim plinovima, objasnio je predsjednik Vlade.

Potpora za poduzetnike iznosit će 15 lipa po kilovatu, a za vaučere će se prijavljivati kroz HAMAG-BICRO, odnosit će se na sve poduzetnike s godišnjom potrošnjom manjom od 10 gigavat sati.

16.02.2022.,Zagreb – Predsjednik Vlade Andrej Plenkovic predstavio je paket mjera za ublazavanje rasta cijena energenata Photo: Igor Soban/PIXSELL

PDV na plin spušta se interventno s 25 na pet posto, do ožujka 2023. PDV na struju pada trajno s 25 na 13 posto, a PDV na palete, briket, sječku i ogrjevno drvo spušta se s 25 na 13 posto. PDV na hranu s 13 posto na svježe meso, jaja, voće, povrće, ulje i masti, dječju hranu te troškove u poljoprivredi – sadnice, gnojivo, pesticide, bit će spušten na pet posto.

-Dodatno ulazimo i u dio mliječnih proizvoda i smanjujemo s 25 na pet posto na maslac i margarin. Smanjujemo stopu PDV-a i na higijenske uloške i tampone s 25 na 13 posto. Smanjuje se i za ulaznice na sportske, kulturne priredbe s 25 na pet posto, pobrojao je Plenković.

Najugroženiji građani dobit će i vaučer za struju i plin te će tu mjeru koristiti nešto manje od 50.000 osoba, a koštat će 300 milijuna kuna. Svi umirovljenici će dobiti i jednokratne naknade od 400 do 1200 kuna, ovisno o iznosu mirovine koji primaju.

Paketom su predviđene i potpore za poljoprivrednike i ribare, uz ostalo, potpora male vrijednosti poljoprivrednicima za nabavu umjetnoga gnojiva.