Prijava

Vaša prijava

FOTO Osnovne škole Pokupsko i Kravarsko imaju najljepši školski okoliš u Hrvatskoj

[]

Osnovna škola Pokupsko i Osnovna škola Slavka Kolara iz Kravarskog jedine su dvije škole iz Zagrebačke županije koje su osvojile nagrade i priznanja u sklopu projekta „Najljepši školski vrtovi“.

Nedavno je održana i svečana završnica projekta, a na kojem su dodijeljene nagrade najboljima. Iako već godinama brinu o školskom okolišu, škola iz Pokupskog na ovaj se natječaj prijavila po prvi puta i osvojila 3. mjesto u kategoriji Najljepša učionica na otvorenom.

Foto: OŠ Pokupsko

– S obzirom na to da se nalazimo u ruralnoj sredini, naš okoliš škole je uvijek uređen s puno cvijeća, sadnica i drveća. Bili smo malo samozatajni i odlučili smo se prošle godine prijaviti na natječaj u kategoriji učionice na otvorenom. U našem školskom dvorištu, ona je pronašla svoje mjesto u sjeni naših borova i zelenom okruženju – ispričala nam je ravnateljica OŠ Pokupsko, Štefica Facko Vrban.

Dobivenu nagradu, 3 tisuće kuna, iskoristit će za kupnju sjemena, cvijeća i drugih potrebnih materijala kako bi svoj okoliš i dalje održavali čistim, lijepim i urednim. U uređenju učionice i okoliša svoju ulogu su pronašla i djeca i djelatnici.

Foto: OŠ Pokupsko

– Djeca su sadila cvijeće, ali i u drugim osmišljenim ekološkim aktivnostima imali su svoju ulogu. Veći dio posla odradilo je i tehničko osoblje škole. Kroz ljetno razdoblje dok nema nastave, o školskom okolišu brinule su se čistačice, a domar je prema našim željama izrađivao različite oblike koji krase naš školski park. Kroz izvannastavne aktivnosti i satove tehničke kulture djeca su izrađivala kućice za ptice, tegle za cvijeće… – istaknula je ravnateljica.

Inače, škola u pokupskom provodi i brojne druge projekte, a bave se i osvješćivanjem potrebe očuvanja okoliša.

A o svom okolišu već dugi niz godina brinu se i u Osnovnoj školi Slavka Kolara u Kravarskom. Sve je krenulo još 2013.s uređenjem vrta, a po prvi puta na spomenuti natječaj prijavili su se 2017.godine kada su i dobili prvu nagradu u kategoriji Početnika. Od tada, nagrade su pristizale svaku godinu i motivirale ih za daljnji rad. Ove godine, osvojili su 3. mjesto u kategoriji Zaštite okoliša i energetske učinkovitosti.

– Ovo nam je četvrta nagrada u kontinuitetu i mislim da to puno govori o nama. Vrt je i dalje ovdje i njegujemo ga iako to iziskuje mnogo vremena, a utrošeno je dosta i našeg slobodnog vremena. Kada smo god u prilici svake izvannastavne aktivnosti provodimo vani kako bi to uredili. Od samog početka vrt je bio namjenjen djeci. Oni su to odlično prihvatili i marljivo radili u njemu. Radili su sve poslove od tačkanja zemlje, kopanja, štihanja, sađenja..a sada ga dodatno uređujemo, zalijevamo i brinemo o njemu. Posebno su u svemu uživala i djeca s poteškoćama u razvoju – ispričala nam je voditeljica Škoslkog vrta “Janica”, Ivančica Strgar te dodala kako će dobivena sredstva od nagrade utrošiti u uređenje školskog okoliša. Tako su već krenuli sa sadnjom ukrasnog drveća i grmova, a posadili su i ruže.

Foto: OŠ Slavka Kolara Kravarsko

Vrt koriste i mali zadrugari ove škole. Koristi se u proizvodnji proizvoda i materijala kojeg potom koriste učenici članovi Učeničke zadruge “Brežan”.

– Osim proizvodne djelatnosti vrt ima nekoliko funkcija. U središtu vrta smještena je učionica na otvorenom gdje se često održava nastava, pa je to njegova obrazovna fukcija. Kada je u pitanju kulturna funkcija, čitanjem na otvorenom u našem vrtu priključili smo se manifestaciji Godina čitanja. Naš vrt je, rekli bi smo, multifunkcionalan. U proljetnim i ljetnim mjesecima, velika je navala. Postoji i tablica upisivanja kada će tko koristiti vrt – rekla je Anastazija Komljenović, voditeljica zadruge.

Foto: LOŠ Slavka Kolara Kravarsko

No, s obzirom da Kravarsko nema svoj park u ovom vrtu u lijepom i prirodnom okruženju, vole boraviti i sami mještani, od onih najvećih do najmanjih.

– Kravarsko od nedavno ima i svoj vrtić pa dolaze vrtićanci u obilazak. Mještani pristižu kako bi se družili i to nam pokazuje kako je vrt sv više u funkciji te je na neki način postao zaštitni znak mjesta – zaključila je Komljenović.

Na kraju spomenimo kako je otvoren natječaj za tekuću godinu, a prijave se mogu slati do Dana planeta Zemlje 22. travnja, na mailnajljepsi.vrtovi@hrt.hr.

Foto: LOŠ Slavka Kolara Kravarsko

The post FOTO Osnovne škole Pokupsko i Kravarsko imaju najljepši školski okoliš u Hrvatskoj first appeared on cityportal.hr.

Objava FOTO Osnovne škole Pokupsko i Kravarsko imaju najljepši školski okoliš u Hrvatskoj pojavila se prvi puta na cityportal.hr.