Prijava

Vaša prijava

Gorički vatrogasci gasili čak 15 požara otvorenog prostora u posljednja 3 dana

[]

Prije dva dana gorjela je šuma u Čakancu, a s obzirom na to da je prema procjeni lugara gorjelo oko 6 hektara šume požar su uz goričke profesionalce, gasili i brojni dobrovoljni vatrogasci iz Kravarskog, Pokupskog, Velike Bune, Mraclina i Šiljakovine.

No, ovo je bio samo jedan u nizu požara koji se dogodio u posljednja tri dana. Iz Javne vatrogasne postrojbe Velika Gorica, doznali smo kako su u posljednjih tri dana izašli na čak 15 intervencija.

– Bili smo još na intervencijama u Čičkoj Poljani, Šiljakovini, Velikoj Kosnici, Okuju, Maclinu, Buševcu…uglavnom se radilo o požarima otvorenog prostora gdje je gorjela trava i nisko raslinje. U tih tri dana uz nas, požare su gasili i članovi 12 dobrovoljnih vatrogasnih društava s područja Velike Gorice – ispričao nam je zapovjednik JVP Velika Gorica, Ivica Maceković.

Foto: FB DVD Kravarsko

Kada pogledamo unazad 15 dana, ukupno je bilo 35 takvih intervencija. Požari se najčešće javljaju vikendom i to u razdoblju od 11 do 14 sati kao i oko 19 sati, što ispadne da se mnogi vremenski i poklope.

– Od početka godine pa sve do sada imali smo ukupno 104 intervencije, izuzevši 2021.godinu zbog potresa, u 2020. imali smo njih 67. Prošle godine u ovo vrijeme imali smo u prosjeku dvije intervencije dnevno, a sada u posljednja tri dana bilježimo čak pet intervencija dnevno – naglašava Maceković govoreći kako, kada su u pitanju sami uzroci požara, ne može komentirati ali pretpostavlja da se radi o požarima nastalim iz kontroliranih spaljivanja.

Foto: FB DVD Kravarsko

S obzirom na suho i sunčano vrijeme koje nam predstoji, zapovjednik Maceković ovom prilikom apelira na sve građane ako imaju potrebe za spaljivanjem raslinja i trave u kontroliranim uvjetima da budu oprezni.

– Ne palite po vjetrovitom vremenu i večernjim satima. Osigurajte prostor na kojem palite kako ne bi došlo do širenja požara na okolna područja. Također radite to u dogovoru sa zapovjednicima nadležnih dobrovoljnih vatrogasnih društava koji će vam pomoći da to radite na što sigurniji način. Oni će o vremenu početka spaljivanja obavijestiti i vatrogasni operativni centar te će kontrolirati to spaljivanje. Ako nisu u mogućnosti osigurati sigurna spaljivanja, spaljivanja se ne bi smjela raditi – zaključno će Maceković.

Objava Gorički vatrogasci gasili čak 15 požara otvorenog prostora u posljednja 3 dana pojavila se prvi puta na cityportal.hr.