Prijava

Vaša prijava

Nije šala: Država od 1. travnja dijeli vaučere za obrazovanje odraslih od 10 tisuća kuna

[]

Kako bi bolje odgovorila na potrebe tržišta rada i dostigla prosjek EU u obrazovanju odraslih  i Hrvatska se odlučila na model vaučera. Stoga će od 1. travnja zaposlene i nezaposlene osobe za svoje obrazovanje moći dobiti vaučere u prosječnom iznosu od 10 tisuća kuna. Isti će se dodjeljivati isključivo za programe stjecanja zelenih i digitalnih vještina, odgovorili su Hini iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) koji s Ministarstvom rada provodi obrazovanje putem sustava vaučera.

Koji će se konkretni programi moći odabrati, biti će poznato od 1. travnja kada će njihov popis biti objavljen na stranicama Zavoda. Ministarstvo rada navodi kako je definiralo popis od 60 deficitarnih zelenih i digitalnih vještina.

– Kao primjere izdvajamo digitalne vještine poput poznavanja programskih jezika, programiranja mobilnih aplikacija na Android platformi, web-dizajna te zelenih vještina kao npr. odabir materijala za zelenu gradnju i energetsku učinkovitost, dijagnostike i servisiranja hibridnih električnih vozila – ističu iz Ministarstva.

Odobreni vaučer moći će se aktivirati u roku od šest mjeseci od datuma odobrenja i koristiti u akreditiranim ustanovama za obrazovanje odraslih. Plan je da tu mogućnost do 2026.godine iskoristi 34 tisuće osoba za što je osigurano 300 milijuna kuna u sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti.

Više o tome pročitajte ovdje.

Objava Nije šala: Država od 1. travnja dijeli vaučere za obrazovanje odraslih od 10 tisuća kuna pojavila se prvi puta na cityportal.hr.