Prijava

Vaša prijava

Bekić: ‘Važno je ostati grad u kojem su zadovoljni svi, od djece do umirovljenika’

[]

Kad je u svibnju prošle godine Krešimir Ačkar postao deseti gradonačelnik u povijesti našega grada, kad je HDZ ponovno formirao većinu u Gradskom vijeću, postalo je jasno da će iz novoformirane vladajuće većine doći i predsjednik Gradskog vijeća.

Jedino sigurno bilo je kako u toj ulozi neće biti čovjek koji je do tad obnašao tu funkciju, budući da je Neven Karas na izbore izašao kao kandidat za zamjenika gradonačelnika, pa je ubrzo “isplivalo” ime kandidata za njegova nasljednika. Darko Bekić, dotadašnji vijećnik i voditelj kluba HDZ-a u posljednja dva mandata, zasjeo je u ulogu predsjednika Vijeća i istaknuo:

– Pred nama su izazovna i dinamična vremena, a posebno me veseli činjenica što u ovom Vijeću sjede svi kandidati koji su se bili na izborima za gradonačelnika, što će sigurno dati dodatnu težinu našim raspravama koje nas čekaju.

Prošlo je tako već deset mjeseci i krajnje je vrijeme za predstavljanje…

1. Kako biste sami sebe predstavili Velikogoričanima, što je sve u dosadašnjoj biografiji Darka Bekića?

Predstavio bih se kao Velikogoričanin čija se obitelj, kao i brojne druge ranih osamdesetih godina, doselila ovdje iz Zagreba. Mi smo se, konkretno, u Veliku Gorici doselili sa Žitnjaka. Osnovnu školu i gimnaziju završio sam u našem gradu, a Fakultet političkih znanosti u Zagrebu. Zaposlen sam već 14 godina u Ministarstvu financija, bio sam gradski vijećnik, a od prošle godine obnašam dužnost predsjednika Gradskog vijeća.

2. Kakvo je bilo odrastanje u srcu Velike Gorice, u nekadašnjem “osmom martu”?

Kao i većinu djece iz nekadašnjeg “osmog marta”, danas Gradske četvrti Hrvatski velikani, vežu me uspomene na jedno bezbrižno odrastanje uz mnogo vršnjaka i prijatelja. Po cijele dane smo provodili vani, igrajući košarku ili nogomet na “betoncu” u Cvjetnom naselju ili na nekom drugom mjestu u kvartu. Drago mi je da većinu tih prijatelja i vršnjaka i danas srećem, bilo u kvartu, bilo na nekim drugim mjestima u našem gradu. Mislim da je općenito naš grad bio i ostao odličan za odrastanje i razvoj jednog djeteta.

Foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

3. Kad, kako i zašto ste se odlučili uključiti u politiku i što ste sve dosad prošli na tom putu?

Interes za politiku, ali prije svega za povijest, razvio se još u gimnazijskim danima, da bi upisom na Fakultet političkih znanosti definitivno odlučio da su politologija, odnosno hrvatski i međunarodni politički i ekonomski odnosi tema kojom bih se želio baviti nakon školovanja. S odrastanjem počinjete biti svjesni i određenih problema na lokalnoj razini, u svome kvartu, i krenete razmišljati na koji način riješiti određene komunalne ili druge probleme. U to vrijeme HDZ, koji je bio na vlasti, radio je ozbiljnu rekonstrukciju i obnovu centra Velike Gorica, obnavljala se zgrada Pučkog otvorenog učilišta, uređivao se Park dr. Franje Tuđmana, obilaznice, nogostupi… I tada donosim odluku da je to stranka kroz koju ću moći djelovati na dobrobit našeg grada.

4. Kako gledate na svoje vrijeme u ulozi gradskog vijećnika? Čime se ponosite, a što biste možda danas drukčije napravili?

Ulaskom u Gradsko vijeće 2013. počinjem se ozbiljnije i detaljnije baviti temama koje se odnose na funkcioniranje Grada. Prije svega sam bio fokusiran na proračun i financije našeg grada jer iskustvo koje imam kao zaposlenik Ministarstva financija mogu usmjeriti upravo u ova područja. Drago mi je da proračun našeg grada iz godine u godine raste i da u sinergiji sa fondovima Europske unije, ali i državnim proračunom, pokriva i razvija sve segmente Grada.

5. Kako je došlo do Vašeg izbora za predsjednika Gradskog vijeća? Jeste li kao vijećnik ikad razmišljali o toj opciji?

Ovo je pitanje koje bi bilo bolje postaviti gradonačelniku Krešimiru Ačkaru koji me je predložio za predsjednika Gradskog vijeća, naravno uz potporu same stranke i koalicijskih partnera. Vjerujem da je važnu ulogu u tome imalo moje iskustvo u Gradskom vijeću u razdoblju od 2017. do 2021. godine, kad sam bio predsjednik Kluba vijećnika HDZ-a.

Dan žena u Velikoj Gorici… Foto: Petra Škrinjarić/cityportal.hr

6. Koliko ste zadovoljni prvom fazom mandata na ovoj funkciji, koliko je zahtjevno predsjedati tijelom poput goričkog Gradskog vijeća?

Zadovoljan sam, uskoro i prvom godinom mandata ovoga saziva Gradskog vijeća. Nekoliko bitnih odluka smo donijeli za naš grad, prije svega tu mislim na gradski proračun za 2022. koji u fokusu ima prije svega komunalni razvoj, ali nije zanemaren nijedan drugi segment našeg grada. Dapače, mnoge stavke su povećane u odnosu na prethodne godine.

7. Jeste li zadovoljni načinom na koji funkcionira Gradsko vijeće i planirate li možda neke korekcije ili promjene u budućnosti?

Za sada Gradsko vijeće funkcionira dobro. Parlamentarizam nije jednostavan, puno je tu političkih opcija i različitih mišljenja, a moja zadaća kao predsjednika Gradskog vijeća je da osiguram da taj parlamentarizam funkcionira. Nemojmo zaboraviti da su u ovaj saziv vijeća ušli svi kandidati za gradonačelnika koji su se natjecali na lokalnim izborima, bivši saborski zastupnici i nekoliko vijećnika koji su nosioci društvenog i kulturnog života našega grada. Sve to daje određenu težinu i važnost raspravama koje se vode na svim našim sjednicama gradskog vijeća. Naravno, za prijedloge i korekcije sam uvijek otvoren. Početkom ove godine imali smo sastanak stranačkih klubova na kojemu su prihvaćeni prijedlozi oporbenih stranaka vezanih za rad i funkcioniranje Gradskog vijeća.

Ovaj saziv velikogoričkog Gradskog vijeća konstituiran je 17. lipnja prošle godine… Foto:Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

8. Kako vidite Veliku Goricu danas, koliko se grad razlikuje od onog u kojem ste odrastali osamdesetih i devedesetih? I kako je vidite u budućnosti?

Možda nisam objektivan sugovornik za ovo pitanje, ali za mene je Velika Gorica jedan od najboljih i najpoželjnijih gradova za živjeti u našoj zemlji. Razlozi su svima poznati: blizina Zagreba, odlična prometna povezanost, gospodarska razvijenost itd. Kada je danas usporedimo sa osamdesetima i devedesetima, razvoj je neupitan, neki će čak reći da se prebrzo razvija. Ono što je najvažnije u svome tome da je naš grad zadržao epitet mirnog, obiteljskog grada u kojemu se sve društvene skupine, od mališana do umirovljenika osjećaju dobro.

9. Imate li možda političke uzore?

Neke konkretne uzore nemam, ali kako vrijeme prolazi tako politička uloga koju je prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman imao u stvaranju Republike Hrvatske, domovinskom ratu i njegovoj predanosti da Hrvatska postane dio slobodnih zemalja europske zajednice i NATO-a zaslužuje moje veliko poštovanje. Pogotovo danas, u svjetlu invazije na Ukrajinu, vidimo da slobodu i način života koji imamo u našoj domovini ne treba shvaćati zdravo za gotovo.

10. Kako najradije provodite vrijeme izvan posla i politike, što Vas najbolje opušta?

Svaki slobodni trenutak iskoristim da budem sa svojom obitelji i prijateljima, oni su mi svojevrsni “punjač” koji me napuni pozitivnom energijom. Kad imam vremena volim čitati i pomalo svirati gitaru koju čuvam još od srednje škole.

Objava Bekić: ‘Važno je ostati grad u kojem su zadovoljni svi, od djece do umirovljenika’ pojavila se prvi puta na cityportal.hr.